Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Vidovdanska povelja Novici Telebaku

29 Jun 2024
3 min.
Vidovdanska povelja Novici Telebaku

Pjesnik Novica Telebak iz Trebinja dobitnik je Vidovdanske povelje za ukupno književno stvaralaštvo, a Dragan Veličković iz Leskovca književne nagrade “Vladimir Nastić”, koje su uručene na “Vidovdanskim književnim susretima” u Sokocu.

Umjesto Telebaka, koji nije bio u mogućnosti da dođe u Sokolac, Vidovdansku povelju je preuzeo njegov prijatelj.

Telebak je u telefonskoj izjavi Srni rekao da mu je najdraža nagrada koju je dobio u Rusiji u konkurenciji 294 knjige iz cijele Evrope, ali da mu je i Vidovdanska povelja jedna od najvećih koje je dobio.

“Sama pomisao na Vidovdan je svetost i moja i svakog drugog čovjeka i prema Bogu oduženje”, istakao je Telebak.

On kaže da je, nakon ranjavanja u ratu i četvorogodišnjeg liječenja, stvaralački rad nastavio u Trebinju, gdje je kao urednik izdavačke djelatnosti u Književnoj zajednici “Jovan Dučić” uredio više od 100 knjiga, priredio knjigu o Aleksi Šantiću, pripremio za štampu knjigu “Stradanje hercegovačkog naroda”, a zastupljen je u više zajedničkih knjiga i antologija.

Objavio je 10 knjiga poezije i dobitnik je nagrada “Pesnički krčak”, “Mokranjčeva nagrada”, “Dučićeva lira”, “Društvo pisaca Rusije”, “Pelagićev runolist” i drugih.

Dobitnik nagrade “Vladimir Nastić” Dragan Veličković rekao je da je bio zatečen odlukom žirija da njegovu knjigu “Kumova slama” proglasi za najbolju objavljenu u 2023. godini.

“Imam više nagrada, ali najvrednija mi je nagrada `Vladimir Nastić` i čast mi je što sam dobitnik te nagrade”, izjavio je Veličković.

On je podsjetio da je dobitnik i književne nagrade “Izvor” Predstavništva Srpske u Srbiji i časopisa “Žrnov”.

Veličković kaže da piše malo specifičnu poeziju klasičnim vezanim stihom sa primjesama modernog, o svemu što ga okružuje i dušu mu takne.

Do sada je objavio knjige pjesama “Šta sve stane u jednu ljubav”, “Na hlebu i vodi” i “U hodu me uhode”.

“Vidovdanske književne susrete” otvorio je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica koji je govorio o “Novom Zejtinliku” i ulozi opštine Sokolac u stvaranju Srpske, te naglasio da u ovoj lokalnoj zajednici u srcu Romanije nikada ne zaboravljaju svoje pretke i vrijednosti od Kosovskog boja do danas.

On je podsjetio da je ovaj plato proglašen “Romanijskim Kosovom” na Vidovdan 1994. godine u prisustvu NJegove svetosti patrijarha srpskog Pavla i većeg broja arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Na poetskom pomenu na “Novom Zejtinliku” svoje rodoljubive stihove čitali su pjesnici Milanko Borovčanin Romsok, Aćim Todorović, Radislav Ćivša, Branislav Ilić, Marko Milovanović, Dragan Veličković, Milutin Savčić, Marijana Petronić, Bojana Marković, Dragica Grbić i Nedeljko Žugić, a na svečanosti uručenja nagrada njima su se u čitanju stihova pridružili Vidosava Pustivuk, Milada Kapetanović, Dejan Spasojević i djevojčica Ena Vuković.

Učesnici književnih susreta posjetili su i manastir Svete Trojice u Ozerkovićima.

Predsjednik žirija za izbor nagrada na ovim književnim susretima bio je Aćim Todorović, koji je i potpredsjednik Udruženja književnika Srpske.

Predsjednik Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske Istočno Sarajevo Nedeljko Žugić rekao je Srni da su “Vidovdanski književni susreti”, čiji je jedan od začetnika, pokrenuti kao pjesnički, na Vidovdan 1993. godine na Sokocu i da su prva književna manifestacija u Republici Srpskoj, te da je sa ovih susreta štampana knjiga “Ratnikov refren” autora Radislava Ćivše.

On je zahvalio načelniku opštine Sokolac i Ministarstvu spoljnih poslova Srbije koji su pomogli održavanje 31. “Vidovdanskih pjesničkih susreta”, te sokolačkoj Ustanovi za kulturu “Pero Kosorić” koja je bila suorganizator ove manifestacije.

SRNA

Povezani članci

Promovisana knjiga “Kazivanje o đedovima” Siniše Mitrića

Knjiga “Kazivanje o đedovima” Siniše Mitrića promovisana je sinoć u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u okviru manifestacije “Principovi dani”. Motivisan željom da se sačuva predanja i autentično kulturno blago srpskog naroda Sarajevskog polja, koji je u prošlom vijeku bio izložen porgomu i progonu sa svojih istorijskih teritorija i vjekovnih ognjišta, Mitrić je evocirao u […]

Odigrana predstava “Patrijarh Pavle – biti čovjek među ljudima i neljudima”

U okviru manifestacije “Principovi dani” sinoć je u Istočnom Novom Sarajevu odigrana pozorišna predstava “Patrijarh Pavle – biti čovjek među ljudima i neljudima”, po tekstu Jovana Janjića, u produkciji Srpskog pozorišta iz Mađarske. Okosnica ove duo drame su duhovne i filozofske pouke, kojima se blaženopočivši patrijarh Pavle borio za mir u svijetu i dušama ljudi, […]