Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Promovisana knjiga “Kazivanje o đedovima” Siniše Mitrića

28 Jun 2024
2 min.
Promovisana knjiga “Kazivanje o đedovima” Siniše Mitrića

Knjiga “Kazivanje o đedovima” Siniše Mitrića promovisana je sinoć u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u okviru manifestacije “Principovi dani”.

Motivisan željom da se sačuva predanja i autentično kulturno blago srpskog naroda Sarajevskog polja, koji je u prošlom vijeku bio izložen porgomu i progonu sa svojih istorijskih teritorija i vjekovnih ognjišta, Mitrić je evocirao u ovom djelu kazivanja i uspomene svojih djedova.

Mitrić, književni autor koji živi u Beogradu, a rođen je u Sarajevu, naveo je da knjigu “Kazivanje o đedovima” čine pripovjetke, poneka pjesma, te da je riječ o zavičajnoj trilogiji njgovog književnog stvaralačkog rada.

“Kao nastavnik filozofije bavim se nekim drugačijim izrazom i nekim egzistencijalnim motivima u tom stvaranju, a to je jedan put otkrivanja. Večeras sam ovdje zbog ove manifestacije i podudaranja koja dovode u vezu mene i Istočno Novo Sarajevo i zavičaj, povezujemo te neke momente i motive u jedan zajednički kulturni fokus koji je sad na delu”, rekao je Mitrić novinarima.

Mitrić je istakao da književni rad podrazumijeva određeno izmještanje, odnosno zanos u kojem stvara.

Etnolog Branko Pjević rekao je da je knjiga “Kazivanje o đedovima” predstavlja staru pedagošku knjigu odakle su se vaspitavale generacije.

“Rodna gruda vuče svakoga pa i autora ove knjige, a posebno one ljude koji su ostavili svoj zavičaj. Nažalost, sad ne znam koliko će to biti preneseno na ove generacije i koliko se to može uklopiti u današnjem vremenu. Knjiga govori o etnografskom području Sarajevskog polja, o ljudima koji su nekada tu stvarali, živjeli, radili i borili ste za goli opstanak. Žao mi je što nas nema više da se potrudimo da sačuvamo to od zaborava što je nekad bila osnovica naše kulture”, dodao je Pjević.

Autor ove pripovjedačke proze rođen je 6. decembra 1969. godine u Sarajevu. U rodnom gradu je završio osnovno i srednje obrazovanje. Filozofski fakultet je upisao u Beogradu, gdje je 2000. godine diplomirao.

Mitrić je član Udruženja književnika Srbije i Udruženja “Milutin Milanković” iz Beograda.

U okviru manifestacije “Principovi dani” večeras je trebalo da bude održana i tradicionalna 16. Konferencija beba, ali je otkazana zbog najavljenih loših vremenskih prilika.

Novi termin održavanja biće blagovremeno objavljen na zvaničnoj internet stranici opštine Istočno Novo Sarajevo.

SRNA

Povezani članci

Vidovdanska povelja Novici Telebaku

Pjesnik Novica Telebak iz Trebinja dobitnik je Vidovdanske povelje za ukupno književno stvaralaštvo, a Dragan Veličković iz Leskovca književne nagrade “Vladimir Nastić”, koje su uručene na “Vidovdanskim književnim susretima” u Sokocu. Umjesto Telebaka, koji nije bio u mogućnosti da dođe u Sokolac, Vidovdansku povelju je preuzeo njegov prijatelj. Telebak je u telefonskoj izjavi Srni rekao […]

Odigrana predstava “Patrijarh Pavle – biti čovjek među ljudima i neljudima”

U okviru manifestacije “Principovi dani” sinoć je u Istočnom Novom Sarajevu odigrana pozorišna predstava “Patrijarh Pavle – biti čovjek među ljudima i neljudima”, po tekstu Jovana Janjića, u produkciji Srpskog pozorišta iz Mađarske. Okosnica ove duo drame su duhovne i filozofske pouke, kojima se blaženopočivši patrijarh Pavle borio za mir u svijetu i dušama ljudi, […]