Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Foča: Služen parastos junacima sa Treskavice

04 Oktobar 2024
2 min.
Foča: Služen parastos junacima sa Treskavice

Parastosom kod Centralnog spomenika poginulim srpskim borcima i civilima u Foči danas je obilježeno 29 godina od pogibije 13 boraca Vojske Republike Srpske u rejonu Kobiljače na Treskavici.

Sa obilježavanja je poručeno da njihova žrtva ne smije biti zaboravljena i da nadležne institucije moraju uraditi sve kako bi se pronašli posmrtni ostaci boraca sa Kobiljače.

Na planini Treskavici, jednom od najkrvavijih i najtežih ratišta u proteklom ratu, 4. oktobra 1995. godine poginulo je 13 fočanskih boraca.

Braneći Kobiljaču oni su branili mnogo širi rejon, jer je od toga zavisila odbrana Trnova, Kalinovika i Foče, saglasni su u Organizaciji porodica poginulih boraca i nestalih civila Foče.

Iz ove organizacije podsjećaju da se još traga za posmrtnim ostacima Veljka Ivanovića i dijelom posmrtnih ostataka Radoja Radovića.

Predsjednik organizacije Janko Filipović ističe da su porodice i potomci prije tri godine izrazili želju da se na ovaj dan obilježava pogibija heroja sa Kobiljače.

“Mi smo u komunikaciji sa Institutom za traženje nestalih, želeći saznati za mogućnost nalaženja posmrtnih ostataka naših vojnika. Apelujemo na sve nadležne subjekte da se aktivnije uključe u ovaj proces”, poručio je Filipović.

Pored spomenika danas je postavljeno 13 stolica sa cvijećem i svijećama kao podsjećanje na poginule borce.

Cvijeće su, osim porodica poginulih, položile i delegacije opštine Foča, Boračke organizacije i Udruženja ratnih vojnih invalida.

Prisutni su nakon parastosa obišli Spomen-sobu palim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata u Muzeju Stare Hercegovine.

SRNA

Povezani članci

Sijarto: Saradnja Srpske i Mađarske bazirana na međusobnom poštovanju (VIDEO)

Saradnja Mađarske i Republike Srpske bazirana je na međusobnom poštovanju i ponosni smo na dosadašnje projekte koji su realizovani, rekao je ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto na konfereneciji za novinare. – Imamo primjer dobre saradnje, kada je riječ o poljoprivrednim mašinama, a taj projekat nastavljamo i u budućnosti. Imaćemo i tri razvojna […]

Dodik: Visok stepen razumijevanja i podrške Mađarske; Sijarto veliki prijatelj Srpske (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta veliki prijatelj Srpske i da je pokazan visok stepen razmijevanja, saradnje i podrške. – Danas je poseban dan, stigao je veliki prijatelj Republike Srpske Petar Sijarto. Ovo je trenutak kada nastavljamo da razgovaramo o našim ranijim dogovorima i kako […]