Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Grupa hodočasnika sa Romanije krnula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici

19 Septembar 2024
2 min.
Grupa hodočasnika sa Romanije krnula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici

Grupa hodočasnika sokolačkog Udruženja građana “Sveti Vasilije Ostorški” krenula je jutros iz porte crkve Svetog proroka Ilije sa Sokoca na hodočašće do crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču.


Predsjednik Udruženja Milan Maričić izjavio je Srni da već treći put ove godine organizuju hodočašće i poklonjenje ikoni Majke Božije – Čajničke Krasnice u ovom hramu u Čajniču.

Prema njegovim riječima, na ovaj put, dug 85 kilometara, krenuli su pješice u 5.30 časova.

Grupa od sedam hodočasnika prenoći će u rogatičkom mjestu Dub u prostorijama asfaltne baze “Romnijaputeva”, preduzeća koje ih na ovaj način podržava na svakom hodočašću, a za šta su im iz Udruženja neizmjerno zahvalni.

Maričić je naveo da put nastavljaju sutra ujutru, te da će istog dana stići na večernje bogosluženje i poklonjenje čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice – Čajničke Krasnice.

U ovom pravoslavnom hramu u Čajniču posebno se proslavlja praznik rođenja Presvete Bogorodice – Mala Gospojina, 21. septembra.

Ikona Presvete Bogorodice koja se nalazi u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču predstavlja jednu od pet najznačajnijih ikona Srpske pravoslavne crkve.
Brojna su svjedočenja vjernika o njenoj čudotvornosti.

Prema predanju, ikona potiče iz četvrtog vijeka i jedna je od tri ikone koje je ikonopisao Sveti apostol i jevanđelist Luka, a preostale dvije se nalaze u Jerusalimu i Hilandaru.

Čajnička Krasnica koja je ikonopisana na drvetu i sa čije druge strane se nalazi ikona Svetog Jovana Krstitelja na naše prostore donio je kralj Milutin. U početku se čuvala na dvoru Nemanjića, a kasnije je darovana manastiru Svetog Nikole u Pribojskoj Banji.

U staroj čajničkoj crkvi posvećenoj Uspenju Presvete Bogorodice nalazila se do 1863. godine, kada je prenesena u novoizgrađenu i osveštanu crkvu u Čajniču u kojoj se i danas nalazi.

SRNA

Povezani članci

U Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi

U Sokocu je danas prikupljeno 60 jedinica krvi u akciji doborovoljnog davanja ove dragocjene tečnosti, na koju se odazvalo oko 80 davalaca, rekla je Srni šef Službe transfuzije “Kasindo” Jelena Stojanović Lukić. Ona je naglasila da će krv biti upotrijebljena za liječenje pacijenata koji leže u Bolnici “Srbija” i da su ovakve akcije potrebne, jer […]

Očekuje se zapošljavanje 35 lica i 10 novoformiranih biznisa

U okviru projekta “Korak do posla” u Istočnom Sarajevu očekuje se zapošljavanje najmanje 35 lica i 10 novoformiranih biznisa koji će tom prilikom biti i finansijski podržani sa po 6.000 KM, izjavila je menadžer ovog projekta Ivana Dimić. Dimićeva je rekla da je cilj projekta smanjenje stope nezaposlenosti na području Istočnog Sarajeva, dok su ciljna […]