Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Jugović: Izgradnja toplane vrijedne 10 miliona evra

16 Septembar 2024
2 min.
Jugović: Izgradnja toplane vrijedne 10 miliona evra

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je da je danas sa ministrom finansija i trezora u Savjetu ministara Srđanom Amidžićem razgovarao o izgradnji toplane u ovoj lokalnoj zajednici, ukupne vrijednosti 10 miliona evra, ističući da će uskoro biti riješena priprema tenderske dokumentacije.

Jugović je naveo da je riječ o kapitalnom projektu i da su tri miliona evra grant sredstva Ambasade Švajcarske u BiH.

“Imaćemo još jedan sastanak sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Zahvaljujemo svima koji su dali doprinos u dosadašnjoj fazi realizacije projekta počev od pripreme koja nije bila nimalo jednostavna”, rekao je Jugović novinarima nakon sastanka sa Amidžićem o izgradnji nove Toplane radi modernizacije sistema centralnog grijanja.

On je dodao da je kao energent izabrana kombinacija bio-masa, odnosno drvna sječka i gas.

“U prethodnih par godina izgradili smo priključni toplovod u vrijednosti od dva miliona KM i sada nema dileme da se kroz ovaj projekat vidi koliko je bitna povezanost lokalne zajednice i vlasti na republičkom nivou. Iza svega ovoga stoji mnogo odluka Ministarstva finansija Republike Srpske, Vlade Republike Srpske, lokalnog parlamenta, ali i Savjeta ministara, kao i srpskog člana Predjedništva u BiH”, rekao je Jugović.

On je naglasio da će tokom naredne sedmice ili mjeseca biti učinjen definitivan korak nakon odluke lokalnog parlamenta, sprovedene tenderske dokumentacije i svega ostalog što će dovesti u situaciju da se krene u izgradnju toplane.

“Ovim smo stvorili uslove da Pale imaju svoju toplanu i da postanu grad, jer je grad bez toplane nezamisliv, s obzirom na to da se ova opština širi i razvija. U ovom trenutku imamo 10 stambeno-poslovnih objekata koji se grade sa 300 stambenih jedinica i ne možemo više lutati, priključivati ih na električnu energiju, na nekakve alternativne varijante”, rekao je Jugović.

On je istakao da moraju imati definitivan izbor energenta i svoju toplanu koja će biti, prije svega, finansijski i ekonomski održiva.

Jugović je rekao da vršilac dužnosti direktora “Toplane” Milan Dragaš ima zadatak da u narodnom periodu sagleda ekonomske i sve druge aspekte kako bi se stvorio sistem koji će donositi novac, privlačiti krajnje korisnike da se priključuju na tu toplanu i sve ostalo što treba da bi ona bila održiva.

Sastanku Amidžića i Jugovića na Palama prisustvovao je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina, kao i Dragaš.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Vujičić će stajati na braniku Republike Srpske

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da kandidat SNSD-a za načelnika opštine Istočna Ilidža Miroslav Vujičić treba da bude izabran na tu funkciju jer će nesumnjivo stajati na braniku Republike Srpske, Istočne Ilidže i Istočnog Sarajeva. Dodik je istakao da je večeras došao u Istočnu Ilidžu da podrži Vujičića zato što vjeruje u pobjedu Republike […]

LUDILO „SEĆIJAŠA“: Ćosić zapalio svijeću za sve koji su osmisli da tenk stave kao spomenik u Sarajevu

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva kaže za Novosti da se do sada svašta doživjelo od sarajevske čaršije i sarajevskih „sećijaša“, ali kako kaže izvitoperenost i bolest uma manifestovanu postavljanjem tenka kao spomenika i to u blizini škole, vrhunac je njihovog ludila. Mi se molimo za njihovu djecu da porastu u normalne i zdrave ljude i […]