Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Ko je Kir Starmer, budući premijer Velike Britanije

05 Juli 2024
1 min.
Ko je Kir Starmer, budući premijer Velike Britanije

Lider Laburističke stranke Kir Starmer (61), na putu je da postane sledeći britanskih premijer, nakon što je njegova stranka osvojila ogromnu većinu na jučerašnjim parlamentarnim izborima i tako okončala 14-godišnju vladavinu konzervativaca.

Starmer je izabran za lidera stranke posle Džeremija Korbina 2020. godine, odmah nakon što je stranka pretrpela svoj najvećii poraz na opštim izborima u poslednjih 85 godina.

Prethodno je bio na čelu Kraljevske tužilačke službe i direktor Javnog tužilaštva, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Starmer je postavio za svoju misiju da Laburističku partiju povuče nazad u centar i učini je ponovo “izbornom”, u projektu koji mu je doneo i pohvale i kritike.

Proglašen je vitezom 2014. godine za zasluge u krivičnom pravosuđu. Rođen je u južnom Londonu 2. septembra 1962. godine.

Dok je radio kao advokat upoznao je svoju suprugu Viktoriju koja radi za britansku Nacionalnu zdravstvenu službu i sa kojom se oženio 2007. godine.

Imaju dvoje dece. Britanski mediji navode i da je Starmer navijač londonskog fudbalskog kluba Arsenal.

Tanjug

Povezani članci

Doktor Mark Čavez, optužen za smrt Metjua Perija, izjasnio se da je kriv

Mark Čaves, jedan od dvojice doktora koji su među optuženima da su odgovorni za smrt glumca Metjua Perija od predoziranja ketaminom prošle godine, izjasnio se da je kriv za protivzakonitu distribuciju ovog lijeka. Čaves se danas izjasnio da je kriv prilikom pojavljivanja pred Okružnim sudom SAD u Los Anđelesu, prenosi Rojters. On bi se prilikom […]

Najmanje šest osoba poginulo, sedam ranjeno u napadu Izraela na centralni Bejrut

Najmanje šest osoba je poginulo, a sedam je ranjeno rano jutros u izraelskom bombardovanju centralnog Bejruta, rekli su libanski zdravstveni zvaničnici. Izrael je saopštio da je izvršio precizan vazdušni napad na Bejrut na ciljeve libanske militantne grupe Hezbolah. Svjedoci su rekli za Rojters da su čuli snažnu eksploziju, a bezbjednosni izvor je izjavio da je […]