Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Suđenje Dodiku i Lukiću farsa, narod je uz predsjednika Srpske(VIDEO)

18 Septembar 2024
2 min.
Košarac: Suđenje Dodiku i Lukiću farsa, narod je uz predsjednika Srpske(VIDEO)

Suđenje predsjedniku Republike Srpske Milorad Dodiku i v.d direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću je klasična farsa, što možemo da vidimo i po broju ročišta u izbornoj kampanji, rekao je za RTRS zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

– Međutim, narod je uz predsjednika Republike Srpske – naveo je Košarac.

Istakao je da je ovo politički montirani proces legitimno izabranom predsjedniku Republike Srpske.

– Zahvalio bi se našim ljudima koji ovdje dolaze danima kao podrška na ovom nepravednom suđenju Miloradu Dodiku. Ovo je montirani proces u kojem imate legalno izabranog predsjednika naspram nelegalnog Kristijana Šmita. Treba jasno naglasati da Dodikova odbrana i u u ovako nametnuom Sudu i Tužilaštvu vrlo jasno poštuje Ustav BiH – izjavio je Košarac.

Naveo je da postoji poltronski odnos bošnjačke strukture prema Šmitu, a u cilju da BiH bude centralizovana.

– Oni mogu sanjati svoj san, ali od toga nema ništa – jasan je Košarac.

Cilj postupka protiv predsjednika Rešublike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića jeste da se legitimitet Republike Srpske dovede u pitanje, izjavio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić za RTRS.

– Da bi se došlo do tog cilja treba presuditi i skloniti Milorada Dodika sa političke scene – rekao je Kojić.

Kojić je istakao da se “u procesu protiv Dodika i Lukića vode zakulisne radnje”.

– Veoma je teško prognozirati ishod postupka. Ako ste imali situaciju da odbrana predlaže Kristijana Šmita kao svjedoka, a Sud to odbija, onda vidite da se neke stvari koje nemaju veze sa pravnim procesima odvijaju iza ove sudnice – istakao je Kojić.

Kojić je napomenuo da optužnica nije pravno utemeljena.

– Obaveza predsjednika Republike jeste da potpisuje ukaze i pravno gledano ovog procesa ne bi trebalo ni biti – zaključio je Kojić.

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću, zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

RTRS

Povezani članci

Krnji Ustavni sud BiH osporio Izborni zakon Srpske

Krnji Ustavni sud BiH donio je odluku u kojoj tvrdi da Izborni zakon Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, zato što se njime, kako se navodi, preuzimaju nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine. Zahtjev za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske podnio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis […]

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u vropsku uniju i Šengen za građane država koje nisu dio evropske/šengenske porodice, pa tako i za nosioce BiH pasoša. Osim već ustaljene pasoške kontrole, uzimaće se otisci najmanje četiri prsta, te fotografisati svaki putnik. Radi se o stupanju na snagu EES sistema, ustanovljenog u novembru […]