Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Najpopularniji topli napitak sve veći luksuz, pogledajte koliko košta kilogram kafe u Srpskoj

30 Septembar 2024
2 min.
Najpopularniji topli napitak sve veći luksuz, pogledajte koliko košta kilogram kafe u Srpskoj

U Srpskoj su konstantno na snazi poskupljenja gotovo svih prehrambenih i neprehrambenih namirnica, a cijene nekih su u relativno kratkom periodu bukvalno eksplodirale.

Tako je, od perioda prije izbijanja rusko-ukrajinske krize koja je i na našim prostorima dovela do velikih cjenovnih potresa, kilogram mljevene kafe poskupio za više od 6 KM ili za skoro 50 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, kilogram mljevevene kafe u avgustu 2021. godine u prosjeku je koštao  12,96 maraka, a u istom mjesecu ove godine 19,35 KM.

Otišle su i cijene kafe u kafićima i restoranima u Srpskoj. Tako je, prije tri godine, šoljica kafe u restoranima prosječno koštala 1,44 marke, dok ove godine njena prosječna cijena u Srpskoj iznosi 2,15 KM. I ovdje je riječ je o poskupljenju od 50 odsto za samo tri godine.

– Za cijene u kafićima i restoranima manje-više, u njih, ionako, rijetko idem. Jer, to je za mnoge veliki luksuz… Daleko je veći problem to što su cijene kafe u marketima eksplodirale. Juče odem u nabavku, pola kilograma 10,5 KM. To je stvarno puno. Znam ja da je kafa uvijek tretirana kao luksuz, ali je ona nešto bez čega mnogi građani, jednostavno, ne mogu da započnu dan. Nisam ponijela dovoljno novca, pa kupim 200 grama koje sam platila 4,3 KM, što me nepovoljnije izašlo, nego da sam kupila pola kilograma – kaže Milica S, službenica iz Banjaluke.

Podsjetimo, Međunarodna organizacija za kafu je nedavno saopštila da su cijene kafe u porastu u posljednje vrijeme i na najvišoj su vrijednosti u posljednjih 13 godina.

Nezadovoljni su i ljubitelji dobre kapljice, s obzirom na činjenicu da je u pomenutom periodu značajno otišla i cijena rakije.

Zvanična statistika pokazuje da je u avgustu 2021. litar šljivovice koštao 18,5, dok je, trenutno, njegova prosječna cijena 22 KM.

Prosječna cijena litra piva u ovom periodu je otišla sa 2,6 na 3,2 KM, a cijena piva u kafićima i restoranima sa 2,42 na 3,04 KM.

Povezani članci

Prevare na aplikaciji Temu

Kineski gigant onlajn kupovine “Temu” zaludio je čitav svijet, pa tako i Srbe i ostatak Balkana. Međutim, u posljednje vrijeme, potrošači su na ovoj aplikaciji za kupovinu uočili izvjesne promjene koje su mnoge iznervirale. Na aplikaciji se sada često može vidjeti da je istaknuta cijena samo za jedan komad, pa makar to bila i obuća. […]

Advokat Gajić: Zašto će predsjednik Srpske Milorad Dodik biti oslobođen

Ako visoki predstavnik nema pravo da donosi i ukida zakone u BiH /što je istina jer to pravo nema ni po jednom međunarodno pravnom dokumentu ni po Ustavu BiH/, onda predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku ne može da se sudi jer nije počinio krivično djelo na osnovu izmjena Krivičnog zakona na koje Kristijan Šmit nema […]