Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Obilježen dan ustanka protiv fašizma u BiH i na Romaniji

27 Juli 2024
2 min.
Obilježen dan ustanka protiv fašizma u BiH i na Romaniji

 Na Sokocu su danas obilježene 83 godine od podizanja ustanka u BiH u Drugom svjetskom ratu i ustanka protiv fašizma na širem području Romanije.


Tim povodom položeni su vijenci na Spomenik civilnim žrtvama u Podromaniji i na spomen-kosturnicu u Parku boraca Romanije, na kojoj su upisana imena 971 borca poginulog u Drugom svjetskom ratu na ovom području.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Milivoje Janković rekao je Srni da je izuzetno značajna uloga ovog slobodarskog područja u srpskoj istoriji, u borbi protiv fašizma.

“Romanija je dala ogroman doprinos u borbi za slobodu, u kojoj je u Drugom svjetskom ratu poginulo 1.150 pripadnika Romanijskog partizanskog odreda, više od 5.500 civila i više od 6.000 žrtava ustaškog pokolja na području Starog Broda na Drini i Miloševića”, istakao je Janković, koji je i član Predsjedništva SUBNOR-a Republike Srpske.

On je podsjetio da su pripreme za početak ustanka protiv fašizma na Romaniji počele 17. jula 1941. godine, Romanijski partizanski odred formiran 21. jula, a prve borbene grupe 28. jula na Čavčevu polju, na Ravnoj Romaniji.

Janković je dodao da je prva borbena akcija izvedena napadom na Žandarmerijsku ustaško-domobranku stanicu u Žljebovima 30. jula, a potom je krenuo niz akcija na širem području Romanije.

On je naveo da je kroz Romanijski partizanski odred prošlo više od 3.600 boraca.

Janković je rekao da su na spomen-kosturnicu na Sokocu upisana imena 971 poginulog borca, među kojima je 418 sa područja Sokoca, a 553 iz ostalih partizanskih jedinica koje su učestovale u borbama na području Romanije.

“Značaj Romanije u borbi protiv fašizma je i u tome što je na prostoru od Šekovića do Višegrada formirana prva slobodna teritorija sa svim bitnim organima vlasti, koja je funkcionisala do 15. januara 1942. godine kada je počela Druga neprijateljska ofanziva na ovom području”, istakao je Janković.

Vijence na spomen-kosturnicu položile su delegacije SUBNOR-a Republike Srpske, Opštinskih odbora SUBNOR-a Pala, Sokoca, Rogatice i Han Pijeska i Opštinske Boračke organizacije Sokolac.

SRNA

Povezani članci

Jedinstven primjer u Srpskoj: Sve stranke dogovorile fer kampanju i vođenje politike u interesu gradađa Trnova

Političke partije koje izlaze na izbore u opštini Trnovo, SNSD, DNS, PDP i DEMOS danas su, na inicijativu jedinog kandidata za načelnika Miroslava Bjelice (SNSD) održale sastanak i donijele niz zaključaka o vođenju izborne kampanje. Dogovoreno je da naredna kampanja protekne u fer i demokratskom tonu, bez ružnih riječi i medijskih prepucavanja kao i da […]

Škipina, Jugović: Zahvalnost učesnicima tribine i podršci da Pale budu prijestonica Srpske

Inicijator ideje da Pale dobiju status prijestonice poslanik u Narodnoj supštini Republike Srpske Damjan Škipina zahvalio je svim učesnicima, gostima i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što su podržali ovu inicijativu i učestvovali na današnjoj tribini posvećenoj toj temi. Škipina je rekao da Dodik razumije potrebe građana cijele Republike Srpske. “Prihvatio je ideju da Pale […]