Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Pucar: Svjedok potvrdio da su se Dodik i Lukić ponašali u skladu sa zakonom

18 Septembar 2024
2 min.
Pucar: Svjedok potvrdio da su se Dodik i Lukić ponašali u skladu sa zakonom

Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Boran Bosančić, koji je danas svjedočio u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića, potvrdio je da su se i Dodik i Lukić ponašali u skladu sa zakonom, rekao je Lukićev advokat Miljkan Pucar.

Pucar je istakao da je Bosančić naveo da je u Narodnoj skupštini ispoštovana skupštinska procedura, da “Službeni glasnik” nema pravo da ono što Narodna skupština donese može da obustavi i da se ne objavi.

“U BiH nemate bonskih zaključaka koji su objavljeni bilo gdje. Ako želite pravnu državu i da insistirate na vladavini prava, onda nešto mora da bude objavljeno u Službenom glasniku. Tako vam je u cijeloj Evropi”, rekao je Pucar.

On je naveo da Narodna skupština Republike Srpske nema originalni Dejtonski mirovni sporazum.

“Postoji nekoliko kopija, ali taj originalni, ne postoji”, rekao je Pucar i dodao da bi BiH trebala da nabavi original dokument.

Svjedok je potvrdio, kako je rekao Pucar, da mejlovi ne mogu da budu u pravnom prometu i ne mogu da budu obavezujući.

“Sudija je prihvatila što je odbrana tražila, a to je da kancelarija OHR-a dostavi ove dokumente, pravilnik i načine kako je to neko takozvane bonske zaključke prihvatio, ko je prihvatio i da nam se dostavi engleska verzija i ovjereni prevod stalnog sudskog prevodioca u BiH”, rekao je Pucar novinarima.

Pucar je naglasio da nigdje u Aneksu 10 ni u takozvanim bonskim zaključcima, koji se nalaze na stranici OHR-a, ne postoji uloga visokog predstavnika, u smislu da utiče na parlamente u BiH, na bilo kojem nivou. 

SRNA

Povezani članci

Krnji Ustavni sud BiH osporio Izborni zakon Srpske

Krnji Ustavni sud BiH donio je odluku u kojoj tvrdi da Izborni zakon Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, zato što se njime, kako se navodi, preuzimaju nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine. Zahtjev za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske podnio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis […]

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u vropsku uniju i Šengen za građane država koje nisu dio evropske/šengenske porodice, pa tako i za nosioce BiH pasoša. Osim već ustaljene pasoške kontrole, uzimaće se otisci najmanje četiri prsta, te fotografisati svaki putnik. Radi se o stupanju na snagu EES sistema, ustanovljenog u novembru […]