Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Raste broj smrtnih slučajeva usljed poplava u centralnoj Evropi; Očekuje se kulminacija vodostaja Dunava u Bratislavi

16 Septembar 2024
2 min.
Raste broj smrtnih slučajeva usljed poplava u centralnoj Evropi; Očekuje se kulminacija vodostaja Dunava u Bratislavi

Broj smrtnih slučajeva usljed poplava u centralnoj Evropi raste. U Rumuniji je poginulo šest osoba. Pet ih je poginulo u Poljskoj. U Austriji su poginule ukupno tri osobe – jedan vatrogasac poginuo je tokom vikenda, a dvije osobe pronađene su utopljene u svojim domovima, javlja Rojters. U Češkoj je preminula jedna osoba.

Olujni ciklon, nazvan Boris, donio je obilne kiše u čitavu Evropu, što je dovelo do najgorih poplava u skoro tri decenije u teško pogođenim područjima Češke i Poljske.

Očekuje se kulminacija vodostaja Dunava u Bratislavi

Danas i sutra vodostaj Dunav bi trebalo da kulminira u Bratislavi. Vodostaj Dunava je viši od očekivanog, javlja iMeteo.sk. Dostigao je nivo od 904 centimetra, a od vrhunca ga dijeli manje od 50 centimetara.

Budimpeštu očekuje najveći poplavni talas decenije

Gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj najavio je da dolazi najveći poplavni talas decenije i da je nivo pripravnosti za zaštitu od poplava podignut na nivo tri.

Pripremljeno je milion vreća sa pijeskom, a očekuje se da poplavni talas Dunavom stigne sutra ujutro.

Karačonj je naveo da se večeras od 2.00 časova zatvaraju Budimski i Peštanski donji kej.

Da bi odbrana bila nesmetana, od sutra ujutro od 8.00 časova u zaštićenu zonu ostrva mogu da ulaze samo vozila koja učestvuju u odbrani.

RTRS

Povezani članci

U nedelju stiže jesen

Jesen počinje u nedelju, 22. septembra, u 14.43 časova. U isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proljeće. Na dan jesenje ravnodnevice obdanica i noć nisu iste dužine, jer se Sunce prividno uzdiže Sunce iznad horizonta zbog zemljine atmosFere, iako se ono geometrijski gledano nalazi ispod njega, saopštili su iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković” […]

Rusija poručuje Americi: Griješite ako mislite da biste se spasili u slučaju nuklearnog sukoba

Američka vojska griješi ako misli da bi nuklearni sukob zahvatio samo Rusiju i evropske zemlje, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov. – Često nas kritikuju da koristimo nuklearnu retoriku. Govore o mudrosti američkog rukovodstva i našoj “agresivnosti”. U tom kontekstu ne mogu da ne spomenem namjeru Pentagona da analizira posljedice primjene nuklearnog oružja […]