Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Rekreativni brdski maraton biće održan 10. avgusta

10 Juli 2024
3 min.
Rekreativni brdski maraton biće održan 10. avgusta

Direktor Olimpijskog centra /OC/ “Jahorina” Dejan Ljevnaić i predsjednik Biciklističkog kluba “Foris” Istočno Sarajevo Dragan Stojanović ozvaničili su danas početak saradnje koja će doprinijeti razvoju biciklizma u regionu, te najavili četvrti rekreativni brdsko-biciklistički maraton “Stazama olimpijskih planina” 10. avgusta.

Ljevnaić je na konferenciji za novinare rekao da biciklizam predstavlja budućnost, koja je sastavni dio planinskog turizma.

“Ovim ljudima nije lako da organizuju, promovišu biciklizam, ali definitivno je to sport koji je u ekspanziji. Olimpijski centar će uvijek da stane iza ovakvih projekata i zato pozivam što više ljudi, ljubitelja biciklizma da dođu na Jahorinu, jer će svaki učesnik trke imati besplatnu vožnju gondolom Poljice“, naglasio je Ljevnaić.

On je najavio da će Olimpijski centar u narednom periodu u saradnji sa Biciklističkom klubom “Foris” obilježiti nove staze za bicikliste, te napraviti brdsku biciklističku stazu preko Ravne planine do Pala.

“Želim da, osim pješaka, ljudi koji vole hajking i onih koji dolaze na kampove, Jahorina vrvi od bicikista, kako bi smanjili upotrebu automobila, pogotovo u prirodi. Mnogo je ljepše koristiti bicikl, nego kvad. Treba da što više promovišemo zdrave vrijednosti poput biciklizma”, naglasio je Ljevnaić.

On je istakao da je za 19 dana, koliko traje ljetna sezona, registrovano gotovo 30.000 vožnji na ljetnim sadržajima koje OC “Jahorina” pruža, te pozvao državljane BiH da posjete ovu planinu i iskoriste 50 odsto popusta.

Stojanović, koji je i direktor ovog maratona, izrazio je zadovoljstvo uspostavljeno saradnjom sa Olimpijskim centrom i prilikom da ove godine maraton startuje sa vrha Jahorine.

“Planiramo da vozimo niz razne terene do prolaznog cilja na Ravnoj planini, a zatim da idemo do malog doma na Tvrdimićima, te da nastavimo do Trga Srbija u Istočnom Novom Sarajevu. Ovo je lijepa staza i nije pretjerano zahtjevna, a za učesnike će biti postavljen i dovoljan broj okrepnih stanica”, naveo je Stojanović.

S obzirom na to da je ovo najatraktivniji maraton do sada, Stojanović je izrazio nadu i da će se odazvati veliki broj biciklista.

Studije pokazuju da redovna vožnja može smanjiti rizik od srčanih oboljenja za čak 50 odsto, a biciklizam je i izvanredan način da se smanji stres i poboljša mentalno zdravlje, jer omogućava da se uživa u prirodi i svježem vazduhu.

Olimpijski centar “Jahorina” posvećen je podršci sportskim aktivnostima i promociji zdravih stilova života.

Cilj je da se stvori okruženje u kojem se sport i rekreacija mogu uspješno razvijati, a ovaj maraton je samo jedan od mnogih koraka koji se preduzimaju u tom pravcu.

SRNA

Povezani članci

Jedinstven primjer u Srpskoj: Sve stranke dogovorile fer kampanju i vođenje politike u interesu gradađa Trnova

Političke partije koje izlaze na izbore u opštini Trnovo, SNSD, DNS, PDP i DEMOS danas su, na inicijativu jedinog kandidata za načelnika Miroslava Bjelice (SNSD) održale sastanak i donijele niz zaključaka o vođenju izborne kampanje. Dogovoreno je da naredna kampanja protekne u fer i demokratskom tonu, bez ružnih riječi i medijskih prepucavanja kao i da […]

Škipina, Jugović: Zahvalnost učesnicima tribine i podršci da Pale budu prijestonica Srpske

Inicijator ideje da Pale dobiju status prijestonice poslanik u Narodnoj supštini Republike Srpske Damjan Škipina zahvalio je svim učesnicima, gostima i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što su podržali ovu inicijativu i učestvovali na današnjoj tribini posvećenoj toj temi. Škipina je rekao da Dodik razumije potrebe građana cijele Republike Srpske. “Prihvatio je ideju da Pale […]