Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Republička inspekcija nikada nije kontrolisala radove na rekonstrukciji trga u Istočnoj Ilidži

21 Septembar 2024
3 min.
Republička inspekcija nikada nije kontrolisala radove na rekonstrukciji trga u Istočnoj Ilidži

Republička uprava za inspekcijske poslove saopštila je, povodom izjave načelnika opštine Istočna Ilidža /Marinka Božovića/ da mu je rješenjem ove inspekcije naloženo rušenje radova na rekonstrukciji Trga kralja Aleksandra i vraćanje parcele u prvobitno stanje, da republička urbanističko-građevinska inspekcija nikada nije vršila kontrolu predmetnih radova.

U skladu sa zakonom propisanim nadležnostima kontrola ovih radova nije u nadležnosti republičke inspekcije, navodi se u saopštenju Inspektorata Republike Srpske.

U saopštenju se dodaje da je izjava načelnika opštine Istočna Ilidža, koja je plasirana u nekim medijima, u potpunosti neistinita.

“Ovo potvrđuje i dokument sa potpisom načelnika lično u kojem on navodi da je mjera rušenja izrečena od urbanističko-građevinske inspekcije, Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Istočno Sarajevo jer je utvrđeno da je riječ o bespravno izvedenim radovima za koje nije izdato odobrenje za građenje, upravo nadležnog opštinskog organa”, navode iz Inspektorata Republike Srpske.

U saopštenju se dodaje da se u dopisu načelnika opštine navodi da je od inspektora grada Istočno Sarajevo dostavljeno obavještenje o izvršnosti rješenja nakon isteka rokova za postupanje, te da je odgovornom licu zbog neizvršenja rješenja izrečena i novčana kazna putem prekršajnog naloga.

“Načelnik dalje navodi i da je opština Istočna Ilidža na rješenje urbanističko-građevinske inspekcije grada Istočno Sarajevo ulagala i žalbu Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kao drugostepenom organu koje je žalbu odbilo kao neosnovanu zato što je opština Istočna Ilidža postupila suprotno odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju”, dodaje se u saopštenju.

Iz Inspektorata naglašavaju da je riječ o inspekcijskom postupku koji traje duži period, gdje je načelnik opštine “nakon svih propalih pokušaja da opravda bespravnu gradnju došao na ideju da Republičkoj upravi za inspekcijske poslove podnese prijedlog za odgodu izvršenja rješenja urbanističko-građevinske inspekcije grada Istočno Sarajevo”.

“Imajući u vidu činjenice koje je kontrolom utvrdio nadležni gradski inspektor, te da je i resorno ministarstvo odbilo žalbu opštine Istočna Ilidža kao neosnovanu, ovaj organ je smatrao da nema osnova da se prijedlog opštine Istočna Ilidža prihvati”, navodi se u saopštenju.

Iz Inspektorata napominju da ovaj organ nikada nije donio rješenje kojim se nalaže rušenje radova izvedenih na rekonstrukciji Trga kralja Aleksandra u opštini Istočna Ilidža i da je nejasno zašto je načelnik opštine i više nego svjesno odlučio da u javnosti iznosi takve neistine.

“Možemo samo pretpostaviti da su motivi načelnika više politički, nego zakonski, što je u konkretnom slučaju apsurdno s obzirom na to da postoje svi konkretni dokumenti na kojma se jasno vidi koji organ je vršio kontrolu i nalagao mjere”, zaključuje se u saopštenju Inspektorata Republike Srpske.

SRNA

Povezani članci

DEMOS jedinstveno podržao Ćosića

Predstavnici svih šest opštinskih odbora DEMOS-a sa područja Istočnog Sarajeva podržali su danas kandidaturu LJubiše Ćosića /SNSD/ za gradonačelnika. Sporazum o podršci potpisali su Ćosić i potpredsjednik DEMOS-a Aco Stanišić. Ćosić je nakon potpisivanja sporazuma zahvalio kolegama iz DEMOS-a za podršku kojom je pokazano da su u proteklom periodu tokom zajedničkog učešća u vlasti na […]

Berjan: Remont preduzeća završen, sezona grijanja počinje 15. oktobra

Preduzeće “Toplane – INS” iz Istočnog Novog Sarajeva uradilo je u rekordnom roku remont postrojenja i spremno je za početak nove sezone grijanja, koja zvanično počinje 15. oktobra, izjavio je direktor ovog kolektiva Dejan Berjan. Berjan je Srni rekao da prema zakonskim regulativama propisano da postrojenje treba da bude spremno od 20. septembra tekuće do […]