Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Rogatica: Uručeno 128 nagrada izlagača

16 Septembar 2024
3 min.
Rogatica: Uručeno 128 nagrada izlagača

Na 58. Regionalnoj poljoprivrednoj izložbi i sajmu u Rogatici nagrade su uručene za 106 izlagača rasnih grla, krompira i 22 nagrade proizvođačima skorup-kajmaka sa Gornjodrinske i Sarajevsko-romanijske regije.

Prema podacima koje je Srna dobila u opštinskom Odjeljenju za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnost, opštine Rogatica na ovom sjamu u oblasti govedarstva učestvovalo je 38 izlagača koji su izložili 57 grla, među kojima su prve nagrade ponijeli Dalibor Vasiljević za junice starije od 12 mjeseci, Dragomir DŽida za gravidne junice i Svjetlana Ćebić za krave.

U ovčarstvu se takmičilo 36 izlagača, sa 50 kolekcija, a prve nagrade su za kategoriju ovce pripale vlasnicima Nenadu Hršumu i Željku Radojičiću, a Miladu Bojoviću i Dragiši Laloviću za dvizice.

Među sedam izlagača u oblasti kozarstva, prve nagrade dodijeljene su Spasoju Čamuru za priplodne koze i Nikoli Čamuru za jarice.

U konjarstvu je svoja grla dovelo osam izlagača, od kojih su prvu nagradu osvojili vlasnici konja-pastuva Danko Bojat i Radomir Šarenac, te vlasnik kobile Branislav Kušić.

Na ovoj poljoprivrednoj izložbi okupio se 31 proizvođač krompira, među kojima su prvonagrađeni za sjemenski krompir Dragomir DŽida i preduzeće “Agros” iz Rogatice, a za merkantilni Miroslav Olović i Slobodan Mandžić.

Za proizvođače skorup-kajmaka u vlastitoj proizvodnji uručene su ukupno 22 nagrade, deset u kategoriji “zreli” i 12 u kategoriji “mladi”.

Među 22 izlagača skorup-kajmaka iz vlastite proizvodnje u kategoriji ekstra klasa “zreli” skorup-kajmak prve nagrade uručene su Dušanki Borovčanin sa Sokoca i Dragani Stanišić sa Han Pijeska.

U ekstra klasu u proizvodnji mladog skorup-kajmaka prvonagrađene su Nada Maksimović, Dragana Stanišić i Anica Mirović sa Han Pijeska i Brana Gašević iz Rogatica.

Viši stručni saradnik za ratarstvo član komisije za ocjenjivanje visokorodnih sorti krompira u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Istočno Sarajevo, Jovana Klačar rekla je Srni da je ova manifestacija od velikog značaja za širu regiju, pružajući poljoprivrednim proizvođačima priliku da predstave svoj rad, kako iz oblasti stočarstva i biljne proizvodnje, tako i domaće kuhinje,kućne radinosti i narodnih rukotvorina.

“NJena organizacija i uspješan ishod doprinose unapređenju agronomske prakse i podstiču razvoj poljoprivredne proizvodnje u našem području”, istakla je Klačarova.

Ona kaže da je kao dio stručnog tima imala zadovoljstvo da učestvuje u procesu ocjenjivanja visokorodnih sorti krompira, što je uključivalo pažljivu analizu kvaliteta i produktivnosti svih prijavljenih uzoraka.

Prema njenim riječima, komisija je imala težak zadatak da od 31 izlagača, raspoređenih u dvije kategorije, donese odluku o nagrađenim, ali da je primjenom standardizovanih kriterijuma osigurala je objektivno i profesionalno ocjenjivanje.

Na ovoj manifestaciji dodijeljene su i nagrade za izložene tradicionalne proizvode, domaću kuhinju, prerađevone,kućnu radinost, rukotovrine i najuređeniji štand izlagača.

SRNA

Povezani članci

Đurević: Nastavljamo razvoj

 Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da treba nastaviti razvoj Višegrada, realizovati do kraja započete i pokrenuti nove projekte jer su važni za opstanak ljudi na ovom prostoru. Đurević je naveo da uz podršku Vlade i predsjednika Srpske Milorada Dodika prave planove za nove projekte, a jedan od važnijih projekata je […]

Keks i čokolada postaju luksuz

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz konditorske industrije da povećaju cijene čokolade i keksa na policama marketa, a upućeni tvrde da je poskupljenje neminovno i za slatkiše koje još prodaju po starom cjenovniku. Ljubitelji čokoladnih poslastica u Republici Srpskoj, ali i cijelom regionu, već neko vrijeme su neprijatno iznenađeni cijenama slatkiša, koji […]