Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Srbin pretučen i opljačkan u Starom Grackom

20 Septembar 2024
2 min.
Srbin pretučen i opljačkan u Starom Grackom

Trojica napadača, koja su pričala albanski, mučki su pretukli i opljačkali Srbina Dejan Radić u njegovoj kući oko ponoći u Starom Gracku u opštini Lipljan, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Napadači su Radića prvo vezali, a potom tukli motkom i na kraju opljačkali, a nakon čega su mu pomoć pružile komšije, Srbi koje su pozvale policiju. Radić u porodičnom domu živi sam, s obzirom na to da mu je majka nedavno preminula.

U saopštenju se ukazuje da je ovaj brutalni napad posljedica antisrpske politike i institucionalnog nasilja koje sprovode Priština i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti prema Srbima i brojnih primjera policijske brutalnosti.

Iz Kancelarije napominje da se ovim šalje poruka da su Srbi na Kosovu i Metohiji poželjne i legitimne mete Albanaca i da za njihova stradanja niko neće odgovarati.

– Napadi na Srbe postali su svakodnevica na Kosovu i Metohiji, jer svaka mržnja rađa i inspiriše mržnju, a Srbi u ovom stradalnom selu ni poslije dvije i po decenije nemaju mira, već su ponovo na meti Albanaca – ukazano je u saopštenju.

Iz Kancelarije su istakali da je ovaj napad unio ogromnu zabrinutost i strah među preostale Srbe koji žive u Starom Gracku, jer oni čija je obaveza da ih štite, okreću glavu na drugu stranu, da ne vide sopstvenu sramotu.

– Da li će o Dejanovim mukama kroz koje je prošao da se oglasi neki međunarodni predstavnik iz Prištine i da ga posjeti, ili on za njih ne postoji? Hoće li borci za ljudska prava da podignu glas za brutalno pretučenog Srbina na Kosovu i Metohiji i da traže od Prištine i Kurtija da prestanu da sprovode i zagovaraju politiku koja inspiriše nasilje i teror nad Srbima? – upitali su iz Kancelarije.

RTRS

Povezani članci

Oglas privukao pažnju: Nude dnevnicu od skoro 600 maraka, stan i hranu

Dnevnica 300 evra, stan i hrana, stoji u oglasu koji je ovih dana privukao pažnju u Hrvatskoj. Oglas je objavljen na portalu Posao.hr, a u njemu poslodavac traži bageriste (m/ž) za rad u Evropi. Ponuđena je plata do 300 evra dnevno, u zavisnosti od iskustva, nudi se refundacija troškova izrade dokumentacije i pomorske knjižice, te pokrivanje […]

Održan prikaz sposobnosti Vojske Srbije “Zastava 2024”; Dodik: Vojska impresivna i jaka – to je važno i za Srpsku (FOTO,VIDEO)

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na vojnom aerodromu u Batajnici održan je organizovani prikaz sposobnosti Vojske Srbije “Zastava 2024”. Prikazu su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić. Zastava 2024 (Foto: predsjednikrs.rs/BorislavZdrinja) Vojska Srbije […]