Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Bivši logoraš iz Bradine svjedoči u procesu protiv Kemala Mrndžića u Bostonu

10 Oktobar 2024
2 min.
Bivši logoraš iz Bradine svjedoči u procesu protiv Kemala Mrndžića u Bostonu

Bivši logoraš Slobodan Mrkajić iz Bradine, koji je prošao golgotu u logorima u Tarčinu i Čelebićima tokom rata u BiH, danas putuje u Boston gdje će biti svjedok u procesu protiv Kemala Mrndžića, koji je pod lažnim imenom, izmišljenom pričom i falsifikovanim dokumentima 1999. godine primljen u Ameriku kao srpska izbjeglica.

Nakon što je Mrndžić, koji je kao čuvar sprovodio torturu nad srpskim logorašima, razotkriven i uhapšen u Bostonu, protiv njega je podignuta optužnica za lažiranje, prikrivanje materijalnih činjenica od američke Vlade, korištenje prevarom stečenog pasoša i lažno stečenog uvjerenja o naturalizaciji.

Za zločine u logoru u Čelebićima pred Haškim tribunalom su osuđeni Zdravko Mucić, Hazim Delić i Esad Landžo, dok pred Sudom BiH traje postupak protiv lica optuženih za ubistva, progone, silovanje, zatvaranje i mučenje srpskog civilnog stanovništva na području Konjica.

U okolini Konjica od 1992. do 1995. godine ubijeno je oko 400 Srba, većinom civila, ostatak stanovništva je protjeran, a sela su spaljena. Najveći zločin počinjen je u selu Bradina, gdje je od 25. do 27. maja 1992. godine pobijeno 48 civila.

Osuđujuća presuda Mrndžiću za zločine nad Srbima u logoru u Čelebićima pred sudom u Bostonu predstavljala bi satisfakciju za srpske logoraše i donekle ublažila osjećaj nepravde sa kojom žive više od tri decenije, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.

RTRS

Povezani članci

Dodik: Za blokadu Doma naroda odgovorni Amerikanci i Britanci; Amerika omogućila da SDA upravlja pravosuđem

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu Srni da su za blokadu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH odgovorni Amerikanci i Britanci, koji su stali svojom moći iza lažnog mandata Kristijana Šmita i dali dopuštenje Bošnjacima da rade šta žele. “Sve ovo vrijeme insistiramo na dosljednoj primjeni i poštovanju Dejtonskog sporazuma i borimo se […]

15 odsto radno aktivne populacije živi sa mentalnim poremećajima

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svake godine 10. oktobra, a ove godine pod motom “Vrijeme je da istaknemo značaj mentalnog zdravlja na radnom mjestu”. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, tokom 2022. godine oko 60 odsto svjetske populacije je bilo radno aktivno. Kako navode iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske,  radne aktivnosti mogu […]