Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Bivši predsjednik Perua osuđen na 20 godina zbog primanja mita

22 Oktobar 2024
1 min.
Bivši predsjednik Perua osuđen na 20 godina zbog primanja mita

Bivši predsjednik Perua Alehandro Toledo osuđen je na 20 godina i šest mjeseci zatvora zbog primanja mita od brazilske građevinske kompanije Odebreht, sada poznate kao Novonor.

Toledo je osuđen za primanje 35 miliona dolara mita od te kompanije u zamjenu za to što joj je dozvolio da dobije ugovor za izgradnju puta koji trenutno povezuje južnu obalu Perua sa amazonskim područjem u zapadnom Brazilu, prenio je Rojters.

Tokom jednogodišnjeg suđenja, Toledo je negirao optužbe.

Prošle nedjelje Toledo je zatražio od suda da mu dozvoli da kaznu odsluži kod kuće jer boluje od raka.

Novonor je bio u centru najvećeg skandala vezanog za korupciju u Latinskoj Americi, nakon što je 2016. priznao da je podmićivao zvaničnike u desetak zemalja.

Toledo, 78-godišnji ekonomista koji je doktorirao na Univerzitetu Stenford, bio je predsjednik Perua od 2001. do 2006. godine.

Tanjug

Povezani članci

Modi: Spremni smo da pomognemo u mirnom rješavanju ukrajinskog sukoba

Sukob između Rusije i Ukrajine mora se riješiti na miran način, a Indija je spremna da pruži svu moguću pomoć u tome, izjavio je indijski premijer Narendra Modi. “Mi smo u redovnom kontaktu u vezi sa sukobom između Rusije i Ukrajine. Kao što sam i ranije govorio, vjerujemo da probleme treba riješiti na miran način […]

Počinje Samit šefova država BRIKS-a; Prisustvuje predsjednik Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće do sada najvećem Samitu šefova država BRIKS-a koji počinje danas i trajaće do 24. oktobra. Republika Srpska pozvana je na Samit kao posmatrač.  Dodik će se na Samitu, sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i drugim liderima zemalja koji promovišu vrijednosti koje odgovaraju i Srpskoj. Predsjednik Srpske je istakao […]