Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Djeca sa Kosova doputovala u Istočnu Ilidžu i Istočno Novo Sarajevo

22 Jun 2024
2 min.
Djeca sa Kosova doputovala u Istočnu Ilidžu i Istočno Novo Sarajevo

Djecu sa Kosova i Metohije večeras su u Istočnoj Ilidži i Istočnom Novom Sarajevu dočekali njihovi vršnjaci i domaćini.

U Istočnu Ilidžu stiglo je 36 djece u pratnji četiri nastavnika iz mjesta Šilovo i Vitina. Na šetalištu “Dr Miodrag Lazić” dočekali su ih učenici osnovnih škola “Petar Petrović Njegoš”, “Aleksa Šantić” i “Jovan Dučić”.

Djeca su doputovala u okviru projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, boraviće u Istočnoj Ilidži do subote, 29. juna.

Stručni saradnik za protokolarne aktivnosti opštine Istočna Ilidža Nevena Regoje Kulašinac rekla je da je opštinsko rukovodstvo podržalo ovaj projekat i učiniće sve da, zajedno sa porodicama, učine boravak djece što prijatnijim i ljepšim.

Marko Milosavljević, nastavnik istorije u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Šilovu i jedan od vođa puta, rekao je da su u Istočnoj Ilidži, gdje boravi drugi put, lijepo dočekani.

Govoreći o životu na Kosovu i Metohiji, Milosavljević je istakao da “albanske strukture političara konstantno vrše teror nad Srbima” i da je ukidanje dinara dodatno otežalo život Srba koji moraju da idu u centralnu Srbiju da podižu novac.

Prema njegovim riječima, bezbjednosna situacija je trenutno mirna i stabilna, javljaju se sitne čarke, ali život ide.

“Najbolje je biti i ostati na svom ognjištu”, rekao je Milosavljević.

Nemanja Todorović iz Gnjilana u Istočnoj Ilidži je po prvi put, a njega je ugostio Danilo Janjić koji je naveo da će se potruditi da se Nemanja lijepo provede kod njih i da ponese samo lijepe uspomene.

Doček djeca sa Kosova i Metohije večeras je upriličen i u opštini Istočno Novo Sarajevo kod Osnovne škole “Sveti Sava”, gdje je 30 porodica učenika ove škole ugostilo 45 djece sa Kosova.

Projekat “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” realizuje Odbor za Kosovo i Metohiju iz Banjaluke, u saradnji sa osnovnim školama i lokalnim zajednicama Republike Srpske.

Oko 650 srpske djece sa prosvjetnim radnicima i mladima sa poteškoćama u razvoju sa Kosova i Metohije doputovalo je danas u Republiku Srpsku.

SRNA

Povezani članci

Mitropolit Hrizostom osveštao Hram Svetog Varnave Ispovjednika

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je danas Hram Svetog Varnave Ispovjednika na Vranješu u Istočnom Novom Sarajevu. Svetu arhijerejsku liturgiju zajedno sa mitropolitom Hrizostomom služio je episkop budimljansko-nikšićki Metodije. Mitropolit Hrizostom je rekao da je čovjek najveća vrijednost, za koju se vrijedi boriti, što je činio i otac Varnava kome je posvećen hram, napomenuvši […]

Mališanima na Jahorini dodijeljene skije i pametni satovi

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić i košarkaš Đorđe Gagić uručili su danas mališanima 30 pari skija i četiri “pametna sata” u okviru akcije “Hiljadu skija za našu djecu”. Ljevnaić je izjavio novinarima da je cilj akcije promocija zdravih životnih navika i podizanja svijesti o važnosti bavljenja sportom te da djecu odvoje od kompjutera. On […]