Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Dodik: Neprihvatljivo odustajanje od entitetske strukture glasanja

18 Juli 2024
3 min.
Dodik: Neprihvatljivo odustajanje od entitetske strukture glasanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srpska ne može prihvatiti da se odustane od entitetske strukture glasanja u nekim tijelima na nivou BiH, jer bi to bilo prejuduiciranje odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Povodom najave Evropske komisije da će BiH uskratiti prvu tranšu od 70 miliona evra iz Plana rasta za Zapadni Balkan zbog neispunjavanja tri uslova, Dodik je rekao da EU ima svoje kriterijume, ali da Srpska ne može prihvatiti da se uđe u sistem odlučivanja na nivou BiH.

“NJihovo traženje da se odustane od entitetske strukture glasanja na nekim tijelima na nivou BiH je neprihvatljivo, jer je to prejudiciranje strukture koja bi otišla dalje do odlučivanja u parlamentu BiH. Oni su vjerovatno htjeli da vide da li mogu na mala vrata da uvuku takvu vrstu glasanja. Mi smo to odbili”, rekao je Dodik novinarima u Srebrenici.

Predsjednik Srpske je istakao da su sve ostale stvari bile dogovorene sa Evropskom komisijom.

“Naravno da njihova propaganda ide sa tim da napadne Republiku Srpsku. Premijer Radovan Višković je dogovorio čak da se odlučivanje u odboru za državnu pomoć vrši konsenzusom, što je Evropska komisija, koliko sam ja obaviješten, na neki način prihvatila, a onda su se pojavili kantoni u Federaciji BiH /FBiH/ koji su to odbili. Sad zbog toga nije bilo saglasnosti i oni bi za to okrivili Republiku Srpsku. Nije Republika Srpska kriva”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska od 113 reformi gotovo sve prihvatila, ali nije mogla da prihvati promjenu načina glasanja.

“Nismo mogli da prihvatimo da se to glasanje prebaci na većinsku strukturu, gdje smo mi onda upečatljiva manjina i nikada ne bi imali dovoljno zaštite. Prihvatili smo da to bude konsenzusom, što su, kako smo obaviješteni, čak i prihvatili neki predstavnici Evropske komisije, a onda su dva kantona u FBiH to odbila i tražila da se vrati na prvobitni prijedlog. Oni nisu dali saglasnost i rezultat toga je ovo. A ne Republika Srpska”, rekao je Dodik.

Pitanje Ustavnog suda BiH mora biti riješeno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Srpska želi da realizuje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, u kojima piše da mora biti riješeno i pitanje Ustavnog suda BiH.

“Hajde da riješimo pitanje Ustavnog suda. Mi ne tražimo ništa osim da onaj stav iz 14 prioriteta EU bude završen, a to je Ustavni sud”, rekao je Dodik novinarima u Srebrenici.

On je istakao da u toj formulaciji Srpska prihvata priču o Ustavnom sudu BiH, što je i Evropskoj komisiji isto tako prihvatljivo, ali nije Sarajevu.

“I zato oni ostaju na priči kako Republika Srpska neće. Kako nećemo? Mi hoćemo da realizujemo 14 prioriteta EU, a u njima piše da se mora riješiti pitanje Ustavnog suda”, rekao je Dodik.

U 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije posebno je naglašena i potreba rješavanja pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

SRNA

Povezani članci

Ubijen maloljetni migrant u Bihaću

U sukobu migranata u Bihaću jedno lice je smrtno stradalo, a u toku je potraga za počiniocem, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona /USK/. Prema izvještaju iz policije, sukob više lica dogodio se juče u 18.25 časova na gradskom šetalištu u Borićima, u neposrednoj blizini migrantskog kampa u kojem su smještene osobe iz […]

U Spomen-parku Garavice kod Bihaća postavljena ratna zastava BiH

Ratna zastava BiH postavljena je u Spomen-parku Garavice kod Bihaća, gdje je na najbrutalniji način pobijeno desetine Srba u Drugom svjetskom ratu i gdje će danas biti obilježene 83 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj djece. Zastava je na mjestu gdje to nije dozvoljeno, čak ni po federalnim […]