Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Dodik: Značajna uloga Pala za snagu Srpske, prijestonica znači dati počast

07 Septembar 2024
3 min.
Dodik: Značajna uloga Pala za snagu Srpske, prijestonica znači dati počast

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Pale imaju značajnu ulogu u formiranju identiteta i snage Republike Srpske i da prijestonica znači dati počast, a to je i obaveza Republike Srpske.

Dodik je rekao da su se Pale gradile zajedno sa Republikom Srpskom i da su jačanjem Srpske ojačale i Pale.

“Neću propustiti priliku da to završim. Nastavićemo to da radimo – definisati šta je prijestonica i nastaviti sa tim”, poručio je Dodik na naučnoj tribini “Pale – prijestonica Srpske”.

On je podsjetio da je na Palama bilo sjedište Vlade i ratne komande.

“Mi koji pamtimo i znamo, moramo to da vratimo na pravi način. Mi ne trebamo da radimo ništa da bismo pravili animozitet, nego da jačamo kroz različite stvari”, istakao je Dodik.

On je naglasio da su Pale danas grad i da to treba nastaviti graditi.

“Izgradili smo zgrade fakulteta, Univerzitet. Važno je definisati pojam prijestonica i dati to u proceuru. Prijestonica znači dati počast, a to je i obaveza Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On je istakao da je u Jahorinu uloženo više od 200 miliona KM, da je modernizovan put prema Jahorini.

Dodik je rekao da je Republika Srpska važniji faktor u BiH nego sama BiH.

“Oni se nikada sa Republikom Srpskom pomiriti neće. Nema njihove politike koja je za to da Srpska jača i opstane. Samo naivni mogu da vjeruju da je to moguće”, ukazao je Dodik i dodao da je kroz Dejtonski mirovni sporazuim Srpska dobila određeni stepen priznanja. 

STRATEŠKI KAPITAL SRPSKE SU JEDINSTVO I LJUBAV

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas na Palama da je jedan od najvećih uspjeha u Odbrambeno-otadžbinskom ratu bio taj što se Srbi nisu podijelili i istakao da su strateški kapital koji je Republika Srpska proizvela – jedinstvo i ljubav.

Dodik je rekao da neće biti lako u narednim godinama i da mnogo toga zavisi od razvoja na geopolitičkom planu.

“Traže nam da uvedemo sankcije Rusiji, pritišću i Srbiju i nas”, rekao je Dodik na naučnoj tribini “Pale – prijestonica Srpske”.

On je naglasio da u BiH zahvaljujući Srpskoj nije donesena nijedna operativno sprovodiva odluka protiv Rusije.

“Nismo mi danas bez prijatelja, naš problem je bio da i oni što su razumjeli našu poziciju nisu govorili, ali danas sve više govore”, rekao je Dodik, posebno ističući zahvalnost Srbiji za kontinuiranu pomoć.

Navodeći da je riječ o uzajamnoj podršci, Dodik je podsjetio na Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i poručio da su Srbi jedinstven narod bez obzira na kom prostoru živjeli.

Dodik je posebno zadovoljstvo izrazio nacionalnim opredjeljenjem i patriotizmom mladih u Republici Srpskoj što, kako je istakao, predstavlja veliki dobitak.

Predsjednik Srpske je poručio da je privržen Palama i da želi da se na Palama učini i izgradi još više.

On je istakao da Pale danas žive životom mirnog mjesta.

“Moramo da ostanemo stabilni, da bude miran život, e, to je prijestonica”, poručio je Dodik.

Dodik je rekao i da će na Pale biti vraćeno sjedište Novinske agencije Republike Srpske – SRNA, kao jednog od stubova Republike Srpske, kao i još neke institucije.

“Zajedno ćemo raditi na zakonu, podržavam inicijativu poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Damajna Škipine, koji i organizovao ovaj skup. Mogu i ja da predložim zakon. Nastavićemo zajedno da radimo”, poručio je Dodik.

SRNA

Povezani članci

Ćosić: Zakon o Palama kao prijestonici bio bi od velikog značaja za grad

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je danas na Palama da bi donošenje zakona o Palama kao prijestonici Republike Srpske bilo od velikog značaja i za cijeli grad Istočno Sarajevo. Ćosić je rekao da je neupitno učešće u predlaganju zakona koji će ojačati i poziciju grada, te da zakon o prijestonici Republike Srpske mora biti […]

Škipina: Pale prijestonica Srpske – zajednički cilj u interesu svih građana

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina izjavio je da mu je veliko zadovoljstvo što je na današnjem radnom sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka sa područja Sarajevsko-romanijske regije dobio podršku narodnih poslanika za dalji rad na inicijativi “Pale – prijestonica Srpske”, za koju je ranije dobio podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. “Sastanku su prisustvovali […]