Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Predsjednik Srpske organizuje prijem u Banjaluci, u Novom Sadu svečana akademija

15 Septembar 2024
2 min.
Predsjednik Srpske organizuje prijem u Banjaluci, u Novom Sadu svečana akademija

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se praznuje u Republici Srpskoj i Srbiji, predsjednik Srpske Milorad Dodik danas će u Banjaluci organizovati svečani prijem, a u Novom Sadu će biti održana svečana akademija.


Svečanom prijemu, koji će biti održan u Palati Republike sa početkom u 10.00 časova, prisustvovaće srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, kao i ministar privrede i preduzetništva Srpske Vojin Mitrović.

Nakon svečanog prijema, predsjednik Republike Srpske održaće konferenciju za novinare, najavljeno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

Program svečanog prijema povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave uživo će prenositi Radio-televizija Republike Srpske.

Snimanje i fotografisanje biće omogućeno na početku prijema.

Svečana akademija u Novom Sadu biće održana u Srpskom narodnom pozorištu od 18.00 časova, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Prisustvo akademiji najavili su srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Organizatori svečanosti su odbori vlada Srbije i Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Srbiji i Republici Srpskoj.

Taj praznik je simbolično ustanovljen na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta, a praznuje se od 2020. godine.

Ideju o tom zajedničkom prazniku Srbije i Srpske dali su rukovodioci Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić u dogovoru sa rukovodstvom Republike Srpske, predvođenim Miloradom Dodikom.

Vlada Srpske usvojila je na sjednici 10. septembra 2020. zaključak o praznovanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, čime je ovaj praznik ozvaničen u Srpskoj.

Dan kasnije, 11. septembra, i Vlada Srbije je donijela zaključak da se ovaj praznik zvanično proslavlja na teritoriji Srbije.

Cilj uspostavljanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jeste osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, te jačanje kulta nacionalne zastave.

SRNA

Povezani članci

Dodik u Kalinoviku: Planirala realizacija mnogih projekata

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je večeras na tribini u Kalinoviku da je došao da podrži kandidata SNSD-a za načelnika Radomira Sladoju, jer je zajedno sa njim planirana realizacija mnogih projekata. Dodik je istakao da je optimizam u Kalinoviku uvijek vidljiv i da će podrška ovoj lokalnoj zajednici biti neupitna. Lider SNSD-a je rekao da […]

Višković sa delegacijom Svjetske banke: Izražena spremnost Vlade za proširenje saradnje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je spremnost Vlade da proširi saradnju sa Svjetskom bankom, sa čijom delegacijom se danas sastao u Istočnom Sarajevu. U Administrativnom centru Vlade Višković je zahvalio šefu kancelarije Svjetske banke u BiH Kristoferu Šeldonu za dosadašnju saradnju, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću. Tokom […]