Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Sastanak o temi “Pale-prijestonica Srpske” na inicijativu Škipine

15 Septembar 2024
2 min.
Sastanak o temi “Pale-prijestonica Srpske” na inicijativu Škipine

Na Palama će danas biti održan sastanak poslanika iz parlamentarnih stranaka SNSD-a, SDS-a, DNS-a i DEMOS-a sa područja Sarajevsko-romanijske regije o temi “Pale-prijestonica Srpske”.


Poslanike je na sastanak pozvao poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina, koji je naglasio da će tema sastanka biti inicijativa da Pale dobiju status prijestonice Republike Srpske, što je već podržao i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

“Kako bi ovaj prijedlog bio usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, potrebna je skupštinska većina. Cilj sastanka je usaglašavanje stavova i obezbjeđivanje podrške za realizaciju ovog važnog projekta”, pojasnio je Škipina.

On je naveo da su na sastanak pozvani poslanici Darko Berjan iz Istočne Ilidže /SDS/, Nikolina Šljivić sa Pala /DNS/, Predrag Nešić iz Istočnog Novog Sarajeva /DNS/, Strahinja Bašević sa Sokoca /SNSD/ i Aco Stanišić sa Pala /DEMOS/.

U pismu upućenom poslanicima Škipina je podsjetio da je nedavno, u svojstvu narodnog poslanika, pokrenuo inicijativu da Pale zvanično budu proglašene prijestonicom Republike Srpske.

“Vjerujem da na ovaj način vraćamo istorijski značaj našoj opštini i gradu Istočno Sarajevo i da je ova inicijativa u interesu svih građana Pala, ali i Republike Srpske u cjelini. Podršku ovoj ideji dao je i predsjednik Srpske Milorad Dodik. Da bismo prijedlog uspješno realizovali, neophodne su zakonske izmjene, a za njihovo usvajanje potrebna je podrška skupštinske većine.

U saradnji sa svojim pravnim timom pripremio sam radnu verziju zakona kojim bi se opština Pale proglasila prijestonicom Srpske. Siguran sam da kao predstavnici svojih partija i naši sugrađani dijelite viziju o razvoju Pala i zato vas pozivam da se okupimo i zajedno pogledamo radnu verziju zakona, te da se dogovorimo o narednim koracima”, naveo je Škipina.

Sastanak će biti održan od 13.00 časova u zgradi opštine Pale, na Dan srpskog jedinstva i zastave, koji, kako je naglasio Škipina, nosi snažnu simboliku srpskog jedinstva.

“Vaša podrška i aktivno učešće biće ključni za uspjeh ove inicijative koja može donijeti značajne promjene, kako Palama, tako i cijeloj regiji”, konstatovao je Škipina.

SRNA

Povezani članci

KATIĆ: Nastavljamo sa vizijom da Istočno Novo Sarajevo bude najpoželjnije mjesto za život u zemlji

Jovan Katić (SNSD), aktuelni načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, jedini je kandidat za načelnika ove opštine na lokalnim izborima. Iako su iza njega samo četiri godine mandata, čini se da je to bilo dovoljno da ostale stranke procijene da nemaju adekvatnog kandidata koji bi 6. oktobra pokušao da dobije više glasova od Katića. Činjenica da […]

Drugi sajam domaćih proizvoda 29. septembra u Trnovu

Udruženje žena “Trnovke” i opština Trnovo u nedelju, 29. septembra organizuju Drugi sajam domaćih proizvoda “Kad se vrijedne ruke slože”. Svi zainteresovani učesnici mogu se prijaviti na kontakt telefone 065/371-886 i 066/367-091, najkasnije do 25. septembra. Za tri najkreativnija štanda obezbijeđene su nagrade, a planiran je i kulturno- umjetnički program, saopšteno je iz opštine Trnovo. […]