Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Golićeva svjedočila na suđenju Dodiku i Lukiću, u toku pauza

17 Juli 2024
2 min.
Golićeva svjedočila na suđenju Dodiku i Lukiću, u toku pauza

U Sudu BiH u toku je ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću.

Na današnjem ročištu svjedočila je predsjedavajuća Vijeća naroda Srebrenke Golić, kao svjedok Dodikove odbrane.

Golićeva je objasnila proceduru usvajanja zakona u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda, a u vezi Zakona o objavljivanju zakona i propisa Republike Srpske i Zakona o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Ona je ocijenila indikativnim činjenicu da su delegati iz Kluba Bošnjaka 4. jula prošle godine, tri dana nakon što je Kristijan Šmit donio odluku o poništavanju oba zakona, odustali od prethodno najavljenog veta na te zakone.

Na pitanje Dodika da li su oba ta zakon prošla proceduru i dostavljena NSRS i njemu kao predsjedniku Republike Srpske, odgovorila je potvrdno.

U toku je pauza od 15 minuta zbog nedovoljne klimatizacije u sudnici.

U nastavku ročišta trebalo bi da svjedoči i generalni sekretar predsjednika Јelene Pajić Baštinac, kao svjedok Dodikove odbrane.

Prihvaćen je i prijedlog Lukićeve odbrane za saslušanje generalnih sekretara Vlade i Parlamenta Srpske Dalibora Panića i Borana Bosančića.

Nakon ročišta biće održana konferencija za novinare predsjednika Srpske koju možete pratiti na programu, portalu i Јutjub kanalu RTRS-a.

Podsjećamo, pred Sudom BiH i danas su se okupili građani i nosioci javnih funkcija u Republici Srpskoj i na nivou BiH, kako bi pružili podršku Dodiku i Lukiću.

RTRS

Povezani članci

U Spomen-parku Garavice kod Bihaća postavljena ratna zastava BiH

Ratna zastava BiH postavljena je u Spomen-parku Garavice kod Bihaća, gdje je na najbrutalniji način pobijeno desetine Srba u Drugom svjetskom ratu i gdje će danas biti obilježene 83 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj djece. Zastava je na mjestu gdje to nije dozvoljeno, čak ni po federalnim […]

Zemljotres pogodio BiH: Osjetio se u Crnoj Gori i Hrvatskoj

Zemljotres magnitude 3,3 stepena Rihterove skale zatresao je večeras Bosnu i Hercegovinu. Prema preliminarnim podacima Evropsko – mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar potresa je bio 29 kilometara sjeveroistočno od Bileće, prenosi Klix. Podrhtavanje tla se osjetilo i u susjednoj Crnoj Gori, a građani javljaju da se osjetio i u susjednoj Hrvatskoj. Potresi ovog intenziteta obično […]