Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Evropska uslovljavanja remete dogovor domaćih političkih lidera

18 Juli 2024
3 min.
Košarac: Evropska uslovljavanja remete dogovor domaćih političkih lidera

Evropska komisija kroz uslovljavanja želi da u BiH definiše politička pitanja i to remeti politički dogovor domaćih lidera, izjavo je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac je ocijenio kao politički pritisak poruku da BiH neće dobiti prvu bezuslovnu ratu predfinansiranja iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

On je napomenuo da je evidentan napredak koji su institucije BiH napravile po pitanju evropskog puta.

“Svjedoci smo i činjenice da smo veoma često uslovljavani od EU da sve što smo učinili nije dovoljno i da treba još. Kada kažemo da Evropska komisija uslovljava, ovdje imamo različite vrste prevoda”, rekao je Košarac.

Košarac je naveo da je radni tim, u potpunoj koordinaciji sa predstavnicima Federacije BiH /FBiH/ i Republike Srpske, uradio značajan posao.

“Još uvjek je usaglašavanje kada je riječ o reformskoj agendi. Postoji od 113 tačaka, još dvije koje nisu usaglašene, a argumentacija, s aspekta ustavnih rješenja stoji na tome da je značajno i važno sam način odlučivanja definisati onako kako to stoji u Ustavu, a ne kako to priželjkuje neko”, rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je podsjetio na posjete brojnih evropskih zvaničnika koji su dolazili u BiH i na njihove poruke iz Brisela kada su rekli da je potrebno da BiH usvoji budžet i da će tranša biti obezbijeđena.

“To govori o političkom pritisku i potrebi Evropske komisije koja želi da neka politička pitanja definiše u BiH kroz neku vrstu uslovljavanja”, naveo je Košarac i istakao da je uvjeren da će se dio političke strukture i u FBiH osamostaliti, da ne budu potpuno zavisan od uticaja međunarodnog faktora.

Košarac je izrazio uvjerenje da postoji dovoljno političke snage da se okupi oko određenih pitanja koja bi mogla da proisteknu kao rezultat političkog dogovora i političkih lidera i predstavnika u institucijama BiH, bez uticaja stranaca.

On je naglasio da je u BiH izražena politička indolencija stranaca i dijela političke javnosti iz FBiH koja ne želi da se adekvatno riješi problem stranih uticaja i da se obezbijedi suverenitet BiH.

“Značajna struktura stranaca ovdje afirmiše ostanak starnih sudija u Ustavnom sudu BiH, s jedne strane i drugu dimenziju nastavka te zadaće od starne dijela političkih struktura iz FBiH”, rekao je Košarac.

On je podsjetio na ranije poruke Evrospke komisije da nema evropskog puta sa strancima, da treba zatvoriti OHR-a.

“Šta danas imamo? Uvijek neke nove zhtijeve, nekonstantnost u određenim stavovima, Evropske komisije i upravo takvo ponašanje remeti bazični politički dogovor domaćih lidera i političkih struktura”,naglasio je Košarac.

SRNA

Povezani članci

Muškarac iz Hadžića uhapšen po potjernici Suda u Sokocu

Muškarac iz Hadžića čiji su inicijali B.A. /32/ uhapšen je u opštini Ilidža po centralnoj potjernici koju je za njim raspisao Osnovni sud u Sokocu. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopšteno je da je policija u mjestu Plandište u opštini Ilidža noćas u 00.40 časova kontrolisala vozilo “pežo”, kojim je upravljao B.A, te da […]

I jutros dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u dvije škole

I jutros su u dvije škole u Kantonu Sarajevo stigle dojave o postavljenim eksplozivnim napravama, uprkos hapšenjima maloljetnika koji se dovode u vezu sa lažnim dojavama. Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mersiha Novalić je izjavila da su u toku provjere. Prema pisanjima federalnih medija, jedna od škola u koju je stigla dojava je Srednja mašinska tehnička […]