Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Košarac: Istočno Sarajevo ima strateški značaj za Srpsku

17 Septembar 2024
2 min.
Košarac: Istočno Sarajevo ima strateški značaj za Srpsku

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac čestitao je gradonačelniku Ljubiši Ćosiću i svim građanima Istočnog Sarajeva Dan i krsnu slavu- Svetog Petra Dabrobosanskog, ističući strateški značaj ovog grada za Republiku Srpsku.

Košarac je naveo da je Istočno Sarajevo zahvaljujući odgovornoj politici gradonačelnika Ćosića i njegovog tima danas moderan i urban grad na ponos cijele Srpske.

“Ovaj grad je rastao i stasavao zajedno sa Srpskom. U njemu su utočište i spas našli Srbi koji su u ratnom vihoru prognani iz Sarajeva. Danas su Istočno Sarajevo i Srpska naša kuća i naše ognjište. Istočno Sarajevo je bedem Srpske”, naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, zbog toga je važno nastaviti aktivnosti na daljem razvoju Istočnog Sarajeva u ekonomskom, društvenom i kulturnom smislu.

“Raduje nas svaki uspjeh našeg grada. Ponosni smo na patriotske politike predsjednika /Republike Srpske Milorada/ Dodika i institucija Srpske, koje Istočno Sarajevo neprestano drže u svom fokusu”, napisao je Košarac na “Instagramu”.

Zahvaljujući takvim politikama, kaže Košarac, ovaj grad danas je prepoznat kao uspješna sredina poželjna za život svakog čovjeka.

Grad Istočno Sarajevo proslavlja danas Dan i krsnu slavu, Svetog Petra Dabrobosanskog.

Grad Istočno Sarajevo nastao prije 31 godinu, kada je Savjet Srpskog grada Sarajeva na sjednici održanoj 13. marta 1993. godine donio statutarnu odluku o organizaciji Srpskog grada Sarajeva.

Prvi zakon o ovom gradu donesen je 30. decembra 1993. godine, kada je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o Srpskom gradu Sarajevo za vrijeme ratnog stanja ili neposredne ratne opasnosti.

Po završetku Odbrambeno-otadžbinskog rata i velike žrtve koju su podnijeli sarajevski Srbi, kada su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, morali da napuste dijelove grada koji su pripali Federaciji BiH i presele na teritoriju Republike Srpske, Narodna skupština donosi Zakon o Srpskom gradu Sarajevu, 2. aprila 1996. godine, kojim se ime grada mijenja u Grad Srpsko Sarajevo.

SRNA

Povezani članci

KATIĆ: Nastavljamo sa vizijom da Istočno Novo Sarajevo bude najpoželjnije mjesto za život u zemlji

Jovan Katić (SNSD), aktuelni načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, jedini je kandidat za načelnika ove opštine na lokalnim izborima. Iako su iza njega samo četiri godine mandata, čini se da je to bilo dovoljno da ostale stranke procijene da nemaju adekvatnog kandidata koji bi 6. oktobra pokušao da dobije više glasova od Katića. Činjenica da […]

Drugi sajam domaćih proizvoda 29. septembra u Trnovu

Udruženje žena “Trnovke” i opština Trnovo u nedelju, 29. septembra organizuju Drugi sajam domaćih proizvoda “Kad se vrijedne ruke slože”. Svi zainteresovani učesnici mogu se prijaviti na kontakt telefone 065/371-886 i 066/367-091, najkasnije do 25. septembra. Za tri najkreativnija štanda obezbijeđene su nagrade, a planiran je i kulturno- umjetnički program, saopšteno je iz opštine Trnovo. […]