Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Povezivanje sankcija i carinskih olakšica unaprijed osmišljen scenario u kuhinji zapadnih ambasada

08 Juli 2024
2 min.
Košarac: Povezivanje sankcija i carinskih olakšica unaprijed osmišljen scenario u kuhinji zapadnih ambasada

Povezivati neosnovano uvođenje američkih sankcija rukovodstvu Republike Srpske sa činjenicom da SAD još nisu donijele odluku o produženju carinskih povlastica za BiH ne samo da je tendenciozno, nego je apsolutno netačno i neargumentovano, istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

“Istine radi, takozvani Generalni sistem preferencijala (GSP) SAD istekao je 31. decembra 2020. godine kako za BiH, tako i za 122 zemlje korisnice ovog programa. Dakle, mnogo prije uvođenja sankcija i političke agresije koju kolektivni zapad vrši nad Srpskom, njenim rukovodstvom i građanima, pod dirigentskom palicom američkog kauboja (Majkla) Marfija”, ukazao je Košarac.

Ako ćemo precizno, dodao je on u objavi na svom nalogu na “Instagramu”, Amerika je ukinula jednostrane carinske povlastice za BiH i 122 zemlje, čak i prije nego što je Marfi predao akreditive za ambasadorski mandat u BiH.

“Želim da podsjetim da GSP program predstavlja sistem u kojem SAD daju jednostrane carinske povlastice razvijenim zemljama i zemljama u razvoju. Odluku o tome kada će ovaj sistem biti produžen donosi isključivo američki Kongres, kako za BiH, tako i za sve zemlje korisnice programa u paketu”, naveo je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

On je ocijenio da van svake pameti nastojanja da se ova odluka Kongresa na bilo koji način dovodi u vezi sa političkim sankcijama, ističući da je to podvala i krajnje zlonamjerno spinovanje pojedinih medija koji su pod kontrolom američke Ambasade u BiH.

Košarac je naglasio da u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv Srpske i demokratskog prava njenih građana da slobodnom voljom bira svoje predstavnike, osvjedočeni srbomrzac Marfi koristi podaničke medije da bi dezavuisali javnost.

“Povezuju jednostranu odluku Kongresa o carinskim povlasticama sa prljavim i nedemokratskim sankcijama kako bi ušli u socijalnu komponentu privrednika i napravili dodatne probleme. To je unaprijed osmišljen scenario u kuhinji američke i drugih zapadnih ambasada, s ciljem diskreditacije Srpske i njenih institucija”, konstatovao je Košarac, reagujući na tvrdnje tvrdnje pojedinih medija i ekonomista koji su doveli u vezi sankcije zvaničnicima Srpske i carinske povlastice, navodeći da je to posljedica, kako kažu, odnosa domaće vlasti i Vašingtona.

SRNA

Povezani članci

Pretežno oblačno, u nastavku dana razvedravanje

 U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ danas će, nakon promjenljivog do pretežno oblačnog jutra uz moguću kratkotrajnu kišu samo ponegdje, tokom dana biti pretežno sunčano. Najviša temperatura vazduha iznosiće od 17 do 21, na jugu do 24 stepena Celzijusova. Kratkotrajna kiša ujutro moguća je u brdsko-planinskim predjelima na jugoistoku. Na krajnjem jugu i sjeveru […]

Povećana opasnost od odrona

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina u Republici Srpskoj i Federaciji BiH povećana je opasnost od odrona, a u kotlinama je mjestimično smanjena vidljivost zbog magle. Na magistralnom putu Jablanica-Mostar, dionici Jablanica-Potoci od 19.00 do 7.00 časova saobraćaj je omogućen za sve kategorije vozila, dok je na istoj dionici saobraćaj obustavljen od 7.00 […]