Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Makron: Preispitati odnose sa Rusijom u budućnosti

22 Septembar 2024
2 min.
Makron: Preispitati odnose sa Rusijom u budućnosti

Predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao je da će Evropa morati da preispita svoje odnose sa Rusijom u budućnosti.

On je u obraćanju na međunarodnoj konferenciji o miru u Parizu pozvao na “razmišljanje o miru u Evropi sutrašnjice”, imajući u vidu činjenicu da Evropa “nije ograničena na EU i NATO”.

“Pokušavamo da razvijemo evropsku političku zajednicu, ali moramo da razmišljamo o novoj organizaciji Evrope, a zatim da preispitamo svoje veze sa Rusijom i da razmišljamo o miru na ovom kontinentu”, rekao je Makron, čiji je govor emitovan na stranici “Iks” Jelisejske palate.

On je pozvao evropske i svjetske zemlje da se usredsrede na to kako da “izgrade novi svjetski poredak”, prenio je TASS.

“Očigledno, ovo je najveći izazov današnjice, jer je naš sadašnji svjetski poredak neadekvatan i nepravedan. Neadekvatan je zato što je osmišljen na kraju Drugog svjetskog rata. Nije uzeo u obzir probleme koji su se kasnije pojavili i postali dominantni” rekao je Makron, dodajući da takvi problemi uključuju “klimu i tehnološku revoluciju”.

On je pozvao na veće prisustvo u međunarodnim organizacijama “gusto naseljenih zemalja, koje nisu postojale kada je formiran sadašnji svjetski poredak”.

Makron je dodao da ovu temu planira da pokrene u svom govoru na 79. zasjedanju Generalne skupštine UN.

SRNA

Povezani članci

Kamala Haris najavila raskid s politikom Džoa Bajdena (VIDEO)

Demokratska kandidatkinja za predsjednika SAD Kamala Haris izjavila je da njeno predsjedništvo neće biti nastavak mandata predsjednika DŽoa Bajdena i naglasila da će ona unijeti “novi pristup” u politiku. – Željela bih da budem vrlo jasna, moj predsjednički mandat neće biti nastavak Bajdenove politike – rekla je Haris u intervjuu za medijsku kuću Foks Njuz. […]

Sjeverna Koreja proglasila Južnu neprijateljskom državom, prekinula komunikaciju!

Sjeverna Koreja proglasila je Južnu Koreju “neprijateljskom državom” i potvdila je da je prekinula komunikaciju sa tom zemljom, prenijela je jutros državna agencija KCNA. -Ovo je neizbježna i legitimna mjera preduzeta u skladu sa zahtjevima Ustava DNRK (zvanični naziv Sjeverne Koreje) koji jasno definiše RK ​​kao neprijateljsku državu – objavila je KCNA, koristeći zvanični naziv […]