Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Mandić, Knežević i ostali oslobođeni u predmetu “državni udar”

12 Juli 2024
2 min.
Mandić, Knežević i ostali oslobođeni u predmetu “državni udar”

 Aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, lider DNP-a Milan Knežević i ostali optuženi u ponovljenom suđenu u predmetu “državni udar” danas su oslobođeni krivice.


Presudu je izreklo Vijeće Višeg suda na čijem je čelu Zoran Radović.

Riječ je o ponovljenom postupku, jer su prvom presudom svi osumnjičeni, među kojima su Mandić i Knežević, osuđeni na ukupno 70 godina zatvora. Međutim, Apelacioni sud je prije tri godine ukinuo tu presudu i naložio ponovljeno suđenje.

I u ponovljenom postupku zatraženo je da se bivši lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osude na kaznu zatvora od po pet godina u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Specijalno tužilaštvo na čelu sa glavnim tužiocem Vladimirom Novovićem, koje je izabrano nakon političkih promjena 2020. godine, u cjelosti je ostalo pri ranijoj optužnici koju su zastupali sada uhapšeni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši specijalni tužilac Saša Čađenović.

Novi specijalni tužioci predložili su sudu da se organizatori kriminalne grupe, ruski državljani Eduard Šišmakov osudi na 15, a Vladimir Popov na 12 godina.

Zatražili su i da bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić bude osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora, dok je za Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića u završnoj riječi predložena zatvorska kazna od po sedam godina.

Za Branku Milić predložena je kazna od tri godine zatvora, za Milana Dušića, Srboljuba Đorđevića i Mihaila Čađenovića po godinu i šest mjeseci, za Dragana Maksića godina i devet mjeseci, a za Kristinu Hristić je predloženo izricanje uslovne kazne.

Optužnicom im je stavljeno na teret pokušaj nasilnog rušenja vlasti 2016. godine uoči prijema Crne Gore u NATO. Optuženi su za planiranje napada na institucije i tadašnjeg premijera Mila Đukanovića na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016.

SRNA

Povezani članci

U Čačku održana komemoracija Bori Đorđeviću

Bora Đorđević je bio muzičar, pjesnik, patriota koji je istinski živio ono što je pjevao, radio snagom vulkana i riječima slikao život onakvim kakav jeste, izjavio je ministar kulture Srbije Nikola Selaković u Čačku na komemoraciji legendarnom rok muzičaru. “On je opominjao i radovao nas, uvek sa mnogo ljubavi za svoj narod. Razumeo je sve […]

Priština zatvorila za saobraćaj administrativne prelaze Brnjak i Merdare

Vlasti u Prištini zatvorile su za saobraćaj punktove Brnjak i Merdare pošto su aktivisti više srpskih udruženja blokirali saobraćaj u blizini nekoliko administrativnih punktova iz pravca centralne Srbije i Crne Gore, javio je RTS. Zbog upada policajaca u zgrade srpskih institucija na sjeveru, juče nešto poslije 18.00 časova počela je blokada saobraćaja par kilometara od […]