Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Popović: Pale simbol cjelokupnog otpora srpskog naroda

07 Septembar 2024
3 min.
Popović: Pale simbol cjelokupnog otpora srpskog naroda

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović izjavio je danas na Palama da ovo mjesto vidi kao simbol cjelokupnog otpora srpskog naroda u odbrani tradicije, a u budućosti kao prijestonicu Republike Srpske.

Popović, koji je učestvovao na naučnoj tribini “Pale prijestonica Srpske”, podsjetio je da u prethodnih 12 godina od kada je na čelu Srbije predsjednik Aleksandar Vučić odnosi Republike Srpske nemaju samo bratsku konotaciju, već i značajnu ekonomsku komponentu.

“Srbija mnogo radi da pomogne Republici Srpskoj, a odnosi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika u tome su ključni”, rekao je Popović, koji je obećao dodatnu pomoć Srbije da Pale budu dobra prijestonica.

Prema njegovim riječima, Pale imaju neviđen turistički potencijal, posebno Jahorina.

On je poručio da Jahorina može privući značajan broj ruskih turista, čemu mogu doprinijeti odlični odnosi predsjednika Rusije Vladimira Putina i Republike Srpske Milorada Dodika.

“Bilo bi divno da Pale u budućnosti vidim kao grad sa još više fakulteta, mladih, sa razvijenim turizmom, grad do kojeg ćemo stizati brzim putem čime bismo svima pokazali kako Srbija i Republika Srpska mogu mnogo da urade”, istakao je Popović.

NA PALAMA SRPSKI NAROD PRVI PUT POKAZAO SVOJE JEDINSTVO

Popović je izjavio da je odlična inicijativa poslanika Narodne skupštine Republike Srpske Damjana Škipine da Pale dobiju status prijestonice Srpske, jer je tu srpski narod prvi put pokazao svoje jedinstvo.

“Na nedavnom Svesrpskom saboru u Beogradu, koji je održan na inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, donesena je i zajednička deklaracija koja nas obavezuje da još više jačamo kulturu sjećanja”, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, kultura sjećanja na Pale mora da se pojača, da se podrži maksimalno, jer je na Palama stvorena Republika Srpska.

“Ovdje je prvi put srpski narod pokazao svoje jedinstvo. Pokazao je da ujedinjeni možemo da odolimo svim pritiscima, a pritiskali su nas sa svih strana”, istakao je Popović i dodao da su pritisci bili sa cijelog Zapada.

Popović je naglasio da je srpski narod izdržao pritiske i da je stvorena Republika Srpska.

Zato, kako je rekao, Pale moraju da dobiju status prijestonice, ali se isto tako mora raditi na jačanju ekonomskog razvoja ove lokalne zajednice i Republike Srpske.

“Srbija će maksimalno finansijski u budućnosti podržavati Republiku Srpsku i razvoj Pala, a siguran sam da sa ogromnim i fantastičnim turističkim potencijalom Jahorine i opštine u budućnosti možemo da imamo izuzetnu prijestonicu baš ovdje”, zaključio je Popović.

O značaju Pala u vremenu stvaranja Republike Srpske govorio je general Vojske Republike Srpske u penziji Ljubomir Borovčanin, koji je podsjetio da su najznačajnije odluke u tom periodu donesene na Palama. Borovčanin je rekao da je Republika Srpska, uz poštovanje svih žrtava datih za to, omogućila život u slobodi srpskom narodu.

“Uz stabilnu Republiku Srpsku i jak nacionalni identitet, ne treba da brinemo, mi smo bezbjedni”, poručio je Borovčanin, koji je podržao inicijativu poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjana Škipine da se Palama dodijeli status prijestonice Srpske.

SRNA

Povezani članci

Ćosić: Zakon o Palama kao prijestonici bio bi od velikog značaja za grad

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je danas na Palama da bi donošenje zakona o Palama kao prijestonici Republike Srpske bilo od velikog značaja i za cijeli grad Istočno Sarajevo. Ćosić je rekao da je neupitno učešće u predlaganju zakona koji će ojačati i poziciju grada, te da zakon o prijestonici Republike Srpske mora biti […]

Škipina: Pale prijestonica Srpske – zajednički cilj u interesu svih građana

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina izjavio je da mu je veliko zadovoljstvo što je na današnjem radnom sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka sa područja Sarajevsko-romanijske regije dobio podršku narodnih poslanika za dalji rad na inicijativi “Pale – prijestonica Srpske”, za koju je ranije dobio podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. “Sastanku su prisustvovali […]