Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Rogatica: Uprkos lošem vremenu,Poljoprivredna izložba okupila više od 150 izlagača

15 Septembar 2024
3 min.
Rogatica: Uprkos lošem vremenu,Poljoprivredna izložba okupila više od 150 izlagača

U Rogatici je danas otvorena Regionalna poljoprivredna izložba i sajam, koji su uprkos lošem vremenu okupili više od 150 izlagača iz Gornjodrinske i Sarajevsko-romanijske regije.

Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić, a izložena su rasna grla goveda, konja, zatim ovce, koze, poljoprivredni i tradicionalni domaći proizvodi.

Jagodić je rekao novinarima da je ovo 58. manifestacija, što govori o njenom značaju u tradiciji poljoprivrednika da izlažu rezultate svog rada.

On je dodao da su organizatori zadovoljni brojem izlagača i ove godine, iako im vrijeme ne ide naruku.

Poljoprivredni sajam počeo je juče ocjenjivanjem stručne komisije skorup-kajmaka u kategoriji “zreli” i “mladi” kajmak iz vlastite proizvodnje, koji nosi zaštitu geografskog porijekla i stručnim predavanjem za poljoprivrednike.

Jagodić je naglasio da u obezbjeđenju novčanih nagrada za najbolje izlagače opštinu Rogatica pomaže Vlada Republike Srpske i Savjet ministara, odnosno Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo finansija, te sponzori manifestacije koji dodjeljuju materijalne nagrade.

Među izlagačima rasnih grla je i Stojko Nikolić iz Brankovića sa Boričke visoravni, koji zajedno sa sinovima Vučkom i Nedjeljkom godinama izlaže krave, koze i ovce, a dobijaju i nagrade na ovoj manifestaciji.

Nikolić je Srni rekao da se od poljoprivrede može dobro živjeti, te naveo da na porodičnom imanju uzgajaju oko 260 ovaca, više od 60 grla goveda.

Jedan od izlagača u Rogatici je i preduzeće “Agros” iz Rogatice, vlasništvo Ozrena Planojevića, koje je najveći proizvođač sjemenskog krompira u BiH, a ove godine na njihovim parcelama zasijano je oko 35 hekatara sjemenskim i toliko merkantilnim krompirom.

“Agros” je do sada ponio sa ove izložbe i onih sličnih njoj niz nagrada, a ove godine, kako su rekli Srni na njihovom štandu, očekuju prinos od oko 700 tona krompira, što ih opet svrstava u red najboljih u BiH.

Sokočanka Gordana Borovčanin iz sela Brejakovići kod Sokoca od 2015. godine izlaže svoj skorup-kajmak na ovoj poljoprivrednoj izložbi i sajmu i pamti ovu manifestaciju po nizu nagrada, među kojima je bilo i prvih.

Ona kaže da godišnje proizvede oko 50 kilograma kajmaka za koji se uvijek nađe kupac, iako ove godine cijena po kilogramu iznosi 35 KM.

Ove godine prvi put na jednom od štandova svoje kreativne radove na temu “selo i poljoprivreda” izlagali su učenici rogatičke Osnovne škole “Sveti Sava”, koji su privukli veliku pažnju okupljenih, baš kao i rogatički srednjoškolci koji su na štandu do njih izlagali prehrambene proizvode koje su sami izradili.

SRNA

Povezani članci

Dodik u Kalinoviku: Planirala realizacija mnogih projekata

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je večeras na tribini u Kalinoviku da je došao da podrži kandidata SNSD-a za načelnika Radomira Sladoju, jer je zajedno sa njim planirana realizacija mnogih projekata. Dodik je istakao da je optimizam u Kalinoviku uvijek vidljiv i da će podrška ovoj lokalnoj zajednici biti neupitna. Lider SNSD-a je rekao da […]

Višković sa delegacijom Svjetske banke: Izražena spremnost Vlade za proširenje saradnje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je spremnost Vlade da proširi saradnju sa Svjetskom bankom, sa čijom delegacijom se danas sastao u Istočnom Sarajevu. U Administrativnom centru Vlade Višković je zahvalio šefu kancelarije Svjetske banke u BiH Kristoferu Šeldonu za dosadašnju saradnju, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću. Tokom […]