Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Preobraženjska crkva u Pofalićima obilježila krsnu slavu

19 Avgust 2024
2 min.
Preobraženjska crkva u Pofalićima obilježila krsnu slavu

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas u Preobraženjskoj crkvi u sarajevskom naselju Pofalići Svetu liturgiju povodom krsne slave ovog hrama – Preobraženja Gospodnjeg.

Mitropolit je okupljenim vjernicima čestitao ovaj veliki praznik, te podsjetio na njegov značaj u hrišćanstvu.

Pozvao je vjernike da se u što većem broju okupljaju u crkvama i manastirima, jer je samo Božiji put jedini pravi.

Nakon Svete liturgije, obavljen je slavski obred, osveštano grožđe i upriličena svečana litija oko hrama.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, koji je prisustvovao svečanosti, istakao je da Srbi nikada nisu zaboravili ovaj hram i da će se uvijek okupljati u njemu, napomenuvši da je Sarajevo izgrađeno zahvaljujući Srbima.

Ćosić je podsjetio da su Srbi u proteklom ratu protjerani iz Sarajeva, a da sada u Istočnom Sarajevu grade novi grad ne zaboravljajući svoje korijene, te da cijela Republika Srpska treba da bude ponosna na ono što su uradili.

On je dodao da su Srbi sa ovog područja dali najveću žrtvu da bi Republika Srpska bila stvorena i da bi bile stvorene mnoge druge sredine.

Naglasio je da su mu sveštenici rekli da danas u Sarajevu vjerovatno nema više od hiljadu Srba koji smiju doći u crkvu i pristupati svetoj liturgiji.

Kumovi ovogodišnje krsne slave Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima su porodica Majmunović, koja duži niz godina kumuje i podržava opstanak ovog hrama.

Nemanja Majmunović rekao je da je ovo velika čast za njegovu porodicu, čijih je 15 članova danas prisustvovalo obilježavanju slave Hrama, te istakao važnost čuvanja tradicije.

Porodica Majmunović je porijeklom iz sarajevskog naselja Hrasno, a sada žive u Istočnom Sarajevu.

Obilježavanju je prisustvovao veliki broj mladih, a mnogobrojni vjernici su uz muziku zaigrali kolo u dvorištu crkve.

Praznik Preobraženje Gospodnje u narodu se slavi i kao dan kada se preobražavaju i gora i voda.

Hram Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima osveštao je 1940. godine tadašnji patrijarh srpski Gavrilo.

Ova crkva specifična je po svojoj arhitekturi jer je projekat prvobitno bio namijenjen za izgradnju pravoslavne crkve u Splitu i smatra se jednom od najljepših pravoslavnih hramova u Dabrobosanskoj eparhiji.

Hram je tokom posljednjeg rata u BiH znatno oštećen, zbog čega je u etapama vršena njegova obnova, ali je u poslijeratnom periodu bio česta meta napada vandala koji u većini slučajeva nisu otkriveni.

SRNA

Povezani članci

Danas padavine i olujni udari vjetra

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti oblačno sa kišom, koja će biti obilnija na sjeverozapadu, a na planinama će padati snijeg. Očekuje se jak vjetar uz olujne udare, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Najviša temperatura vazduha biće od devet do 14, na jugu do 20 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog […]

Oprez: Klizavi kolovozi, odroni u usjecima

Zbog kiše koja pada u većini krajeva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, saobraćaj se odvija po mokrim i klizavim kolovozima, a na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina postoji opasnost od odrona. Iz Auto-moto saveza Republike Srpske savjetuju vozačima opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu. Zbog održavanja auto-trke na brdskim stazama […]