Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Remek-djela se bore sama za svoj status

16 Juli 2024
2 min.
Remek-djela se bore sama za svoj status

Predsjednik Umjetničkog savjeta Međunarodne likovne kolonije “Art simpozijum Jahorina” Milivoje Unković poručio je sa otvaranja 20. saziva Kolonije da se remek-djela, slike i skulpture same bore za svoj status, koji im autor ne može obezbijediti, nego jedino vrijeme i prostor.


“Ono što je, bar iz mog ugla gledano, veoma bitno jeste konstatacija da je tokom proteklih 19. kolonija nastala jedna značajna i vrlo ozbiljna zbirka umjetničkih djela, što je bitno i za samog osnivača Kolonije Lazu Savića, kao organizatora i čovjeka koji predano to radi evo već 20 godina, i naravno bitno je i za opštinu Pale, grad Istočno Sarajevo, kao i Republiku Srpsku”, rekao je novinarima Unković, koji je akademski slikar.

On je naveo da se upravo putem organizovanja ovakvih likovnih susreta dolazi do umjetničkih djela.

Prema njegovim riječima, sigurno je da opština Pale sa svojim finansijskim konstrukcijama nikad ne bi mogla da obezbijedi toliki broj djela i različitih autora iz cijelog svijeta, kao što je uradio “Art simpozijum Jahorina”.

“Sve to čini ljepotu umjetničkog stvaranja u sintezi kolonija, druženja, upoznavanja različitih generacija, kao i različitih likovnih oblasti poput skulpture, slikarstva, grafika. Poenta je upravo u tome što je ovdje stvorena jedinstvena i bogata kolekcija likovnih djela renomiranih domaćih i stranih autora”, rekao je Unković.

Govoreći o inspiraciji, Unković kaže da je to “neka vrsta okeana, kao kad lovite ribu, pa sve zavisi od vas…”.

On je čestitao organizatoru Kolonije na velikoj hrabrosti, odricanju i umijeću u organizaciji svih proteklih kolonija, što je zahtijevalo i značajna finansijska sredstva, potrebna za smještaj učesnika, te nabavku platana, boja, kamena, drveta i drugih materijala neophodnih za rad i stvaranje umjetničkog djela.

Jubilarni, 20. saziv Međunarodne likovne kolonije “ART simpozijum Jahorina” otvoren je sinoć, a okupio je 14 učesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Japana.

SRNA

Povezani članci

Počeo naučni skup “Pale- prijestonica Srpske”

U Palama je počela naučna tribina “Pale – prijestonica Srpske”, na kojoj će centralno obraćanje imati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Inicijator ideje da Pale dobiju status prijestonice je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina, koji će se takođe obratiti, saopšteno je iz opštine Pale koja je i organizator događaja. Na naučnoj tribini […]

Jugović, Škipina: Zajedničkim snagama nastaviti njegovati odnose Srpske i Srbije

Načelnik opštine Pale Boško Jugović i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina zahvalili su ministru bez portfelja u Vladi Srbije Nenadu Popoviću za današnju posjetu ovoj lokalnoj zajednici, kao i za obećanu pomoć i ulaganja Republike Srbije u Republiku Srpsku. “Razgovarali smo o mnogim temama, između ostalog i o pomoći i ulaganjima Srbije […]