Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Stevandić otkrio spomen-ploču na Novom Zejtinliku

14 Septembar 2024
3 min.
Stevandić otkrio spomen-ploču na Novom Zejtinliku

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poklonio je danas i otkrio spomen-ploču na ulaznoj kapiji Vojničkog spomen-groblja Novi Zejtinlik na Sokocu i posjetio spomen-sobu u kojoj se nalaze fotografije 630 poginulih srpskih boraca.

Stevandić je, nakon otkrivanja spomen-ploče na kojoj ispod grba Nemanjića piše “Pod ovim grbom su položili zakletvu”, rekao novinarima da je ova spomen-ploča postavljena povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji se praznuje sutra i koji ne pripada samo Republici Srpskoj i Srbiji, nego svim Srbima.

“Ovim želimo da pokažemo put kojim ćemo se kretati i ubuduće kada budemo vraćali sve naše sve simbole, a vraćamo i zastavu, i grb i himnu”, izjavio je Stevandić.

On je rekao da mu je posebna čast što su danas s njim poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Strahinja Bašević, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i predsjednik sokolačke Skupštine opštine Sretko Marjanović, koji pripadaju različitim političkim opcijama, ali su na ovom svetom mjestu jedno i pokazuju šta je iznad svih njih i svih politika.

“Naše zajedništvo treba da se najviše pokrene na mjestima koja obilježavaju odbranu Republike Srpske i da pokažemo da smo u najvažnijim pitanjima za Srpsku na crvenoj liniji i da niko nije iza nje”, poručio je Stevandić.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je na egzodus sarajevskih Srba poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kada su na vječni počinak prenošeni i posmrtni ostaci poginulih srpskih boraca, da bi ovdje na srpskoj zemlji počivali u miru sa svojim saboricma.

“Srpsko vojničko groblje Novi Zejtinlik i manastir na Romaniji su sveta mjesta i dobar dio pečata Republike Srpske i to zajedno treba da čuvamo”, istakao je Bjelica.

On je izrazio nadu da će opština Sokolac u narednom periodu realizovati i ostale planirane projekte kada je riječ o kulturi sjećanja, za koje su dobili veliku podršku vlada Republike Srpske i Srbije.

“Zajedno i slogom možemo sačuvati Republiku Srpsku, a ako se budemo dijelili doći ćemo u veoma tešku situaciju”, poručio je Bjelica.

Otkrivanju spomen-ploče na Novom Zejtinliku prisustvovali su predstavnici opštine Sokolac, opštinske Boračke organizacije, udruženja ratnih veterana i ratnih vojnih invalida i građani.

Spomen-ploča na Novom Zejtinliku je poklon predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske ovom spomen-kompleksu i Vojničkom groblju na kome počiva 961 pripadnik Vojske Republike Srpske poginuo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u odbrani opština sa većinskim srpskim stanovništvom u okolini Sarajeva.

Vojničko spomen-groblje nastalo je nakon Dejtona i egzodusa Srba iz Vogošće, Grbavice, Dobrinje, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Ilijaša i drugih dijelova Srpskog Sarajeva u januaru i februaru 1996. godine.

SRNA

Povezani članci

LUDILO „SEĆIJAŠA“: Ćosić zapalio svijeću za sve koji su osmisli da tenk stave kao spomenik u Sarajevu

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva kaže za Novosti da se do sada svašta doživjelo od sarajevske čaršije i sarajevskih „sećijaša“, ali kako kaže izvitoperenost i bolest uma manifestovanu postavljanjem tenka kao spomenika i to u blizini škole, vrhunac je njihovog ludila. Mi se molimo za njihovu djecu da porastu u normalne i zdrave ljude i […]

U Istočnu Ilidžu uloženo 11,6 miliona KM, plus 5,5 miliona KM od IRB-a

U opštinu Istočna Ilidža po različitim osnovama uloženo je više od 11,6 miliona KM od decembra 2018. godine, plus 5,5 miliona KM putem kredita Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, podaci su Vlade Srpske. Ulaganja iz budžetskih sredstava sa pozicije javne investicije iznose ukupno 535.000 KM, i to u 2020. godini 435.000 KM za opremanje Službe za […]