Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Povelja rada Istočno Sarajevo Željku Budimiru i Dragomiru Gagoviću

17 Septembar 2024
4 min.
Povelja rada Istočno Sarajevo Željku Budimiru i Dragomiru Gagoviću

Intoniranjem himni “Moja Republika” i “Bože pravde” sinoć je u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo počela svečana akademija povodom Dana i krsne slave grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog, na kojoj je Povelja grada dodijeljena ministru za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željku Budimiru, za poseban doprinos razvoju visokoškolskih ustanova i za jačanje međunarodnih odnosa u oblasti visokoškolskog obrazovanja.

Ovo priznanje dobio je i načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović za predan i požrtvovan rad, doprinos u oblasti pronatalitetne politike, poboljšanju poslovnog i sveukupnog ambijenta u opštini Trnovo i u gradu Istočno Sarajevo u čijem sastavu je pomenuta lokalna zajednica.

Posebno priznanje Grb Grada Istočno Sarajevo uručeno je rektoru Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanu Kuliću, za naročite zasluge i doprinos u oblasti visokoškolskog obrazovanja i izuzetna dostignuća u nastavno-naučnoj, kulturnoj i drugim djelatnostima Univerziteta.

Laureat je i akademik Mirko Šošić za postignute rezultate u oblasti zdravstvene zaštite i nauke, za humanost, znanje, umijeće i sveukupni doprinos gradu Istočno Sarajevo i njegovim stanovnicima, kao i NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom za izuzetan doprinos duhovnom i materijalnom životu eparhije Dabrobosanske i cjelokupne hrišćanske zajednice.

Zlatna plaketa Grada Istočno Sarajevo dodijeljena je Marku Bati Careviću za značajan doprinos produbljivanju bratskih odnosa i saradnje u oblasti privrede, ekonomije i sporta, posthumno Vuku Čvori za zasluge postignute u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske i doprinos u oblasti bezbjednosti u vrijeme formiranja grada Istočno Sarajevo, te Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Istočno Sarajevo /u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske/ za nemjerljiv doprinos razvoju poljoprivrede i stočarstva na području opštine Sokolac i grada Istočno Sarajevo.

Ovu plaketu dobila je i KMF “Željeznica” za trud, predan rad i dostignuća u oblasti sporta, kao i za afirmaciju kolektivnih sportova opštine Trnovo i grada Istočno Sarajevo na međunarodnom nivou, te Radosav Živković za nesebično zalaganje i doprinos kulturi sjećanja i pamćenja i njegovanje tradicije srpskog naroda.

Srebrna plaketa Grada Istočno Sarajevo pripala je Goranu Krulju za ostvarene sportske rezultate i afirmaciju sportske discipline dizanja tegova na domaćoj i međunarodnoj sceni, Udruženju za očuvanje narodnog stvaralaštva “Mitrov danak” za doprinos očuvanju kulture i umjetnosti na području grada Istočno Sarajevo i Nenadu Tošoviću za vrhunske sportske rezultate, popularizaciju atletike, te afirmaciju grada Istočno Sarajevo na međunarodnom nivou.

Zahvalnicu Grada Istočno Sarajevo dobio je vlasnik “GEO-Vuksanović” Savo Vuksanović, za pružanje geodetskih usluga visokog kvaliteta u projektima značajnim za grad Istočno Sarajevo i opštine u njegovom sastavu.

U prisustvu domaćih zvanica i uvaženih gostiju iz Srbije, Crne Gore i Ruske Federacije upriličeno je memorijalno sjećanje na sve važne datume u kojima je grad Srpsko, a sada Istočno Sarajevo, u veoma teškim uslovima – tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata – nastajao, rastao i razvija se sve više i više, na radost svih njegovih žitelja, ali i svih onih koji su dobrodošli u ovu mladu i perspektivnu lokalnu zajednicu.

O ulozi grada Istočno Sarajevo i njegovog strateškog značaja govorio je aktuelni gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, koji je istakao da je i nakon tri decenije ovaj ponosni grad i dalje, kao i ubuduće, bedem Republike Srpske.

Prigodnom slavskom besjedom prisutnima su se obratili i NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao i protojerej- stavrofor Vladimir Stupar, nakon čega je lik i djelo zaštitnika Srpskog/Istočnog Sarajeva, omiljenog vladike sarajevskih Srba, Svetog Petra Zimonjića, predstavljen putem duodrame “Vrijeme stradanja” autora Svjetlane Samardžije.

Ovaj kratki prikaz izveli su glumci Nela Terzić i Veljko Đoković.

Tokom akademije istaknuto je da je grad Istočno Sarajevo nastao prije 31 godinu, kada je Savjet Srpskog grada Sarajeva na sjednici održanoj 13. marta 1993. godine donio statutarnu odluku o organizaciji Srpskog grada Sarajeva.

Prvi zakon o ovom gradu donesen je 30. decembra 1993. godine, kada je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o Srpskom gradu Sarajevo za vrijeme ratnog stanja ili neposredne ratne opasnosti.

Po završetku Odbrambeno-otadžbinskog rata i velike žrtve koju su podnijeli sarajevski Srbi, kada su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, morali da napuste dijelove grada koji su pripali Federaciji BiH i presele na teritoriju Republike Srpske, Narodna skupština donosi Zakon o Srpskom gradu Sarajevu, 2. aprila 1996. godine, kojim se ime grada mijenja u Grad Srpsko Sarajevo.

Ustavni sud BiH u septembru 2004. godine, na zahtjev tadašnjeg visokog predstavnika, donosi odluku kojom se ukida prefiks srpski iz naziva grada.

Srpsko Sarajevo tada postaje Istočno Sarajevo i u njegov sastav ulazi šest opština – Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Trnovo, Pale i Sokolac, nakon čega počinje značajniji urbani razvoj Istočnog Sarajeva

SRNA

Povezani članci

Na Jahorini ministarska konferencija o migracijama

Na Jahorini će danas početi dvodnevna ministarska konferencija “Sarajevski dijalog o migracijama” posvećena strateškom rješavanju izazova u upravljanju migracijama. Na konferenciji će se okupiti ministri i direktori policija regiona, predstavnici međunarodnih organizacija i eksperti u oblasti migracija, najavljeno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, koje je organizator. Uvodna obraćanja predviđena su u 8.45 časova, […]

Grupa hodočasnika sa Romanije krnula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici

Grupa hodočasnika sokolačkog Udruženja građana “Sveti Vasilije Ostorški” krenula je jutros iz porte crkve Svetog proroka Ilije sa Sokoca na hodočašće do crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču. Predsjednik Udruženja Milan Maričić izjavio je Srni da već treći put ove godine organizuju hodočašće i poklonjenje ikoni Majke Božije – Čajničke Krasnice u ovom hramu u […]