Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Tradicionalo druženje Ilidžanaca u hramu Svetog Save na Vrelu Bosne

14 Juli 2024
2 min.
Tradicionalo druženje Ilidžanaca u hramu Svetog Save na Vrelu Bosne

Zavičajno udruženje Ilidžanaca i prijatelja Ilidže tradicionalno kao i svake godine, prve nedjelje nakon Petrovdana organizovalo je okupljanje nekadašnjih stanovnika u porti hrama Svetog Save na Vrelu Bosne, u federalnoj opštini Ilidža. Iako su prije više od dvije decenije napustili svoja ognjišta, Srbi sa Ilidže koriste svaku priliku da se okupe i evociraju uspomene.

Osim Savindana, krsne slave Hrama, sabiraju se u prvu nedjelju po Petrovdanu jer je na taj datum osveštan hram krajem 19. vijeka.

Srpska Ilidža je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata odbranjena, srpska vojska i narod izdržali su brojne neprijateljske ofanzive ali nakon potpisivanja nepravednog Dejtonskog sporazuma većina je napustila svoje domove i imanja. Na Ilidži danas živi zanemarljiv broj Srba.

– Nažalost ratne okolnosti su dovele do toga da narod izađe s ovih prostora ali ostale su uspomene i ostali su oni koji to njeguju i poštuju. Mi smo odbranili svoje ognjište, napadani smo preko 30 puta, a onda je jedan potez pera doveo do toga da se narod iseli. Sada smo najviše na Istočnoj Ilidži, Istočnom Novom Sarajevu, Palama, ali ima nas i u Bratuncu, Trebinju, Zvorniku i cijelom svijetu – rekao je dr Milan Pejić, predsjednik Zavičajnog udruženja Ilidžanaca i prijatelja Ilidže.

Nedeljko Pejić, jedan od izbjeglih Ilidžanaca, nastanjen u Bijeljini ističe da je nakon potpisivanja Dejtona otišao iz Ilidže.

– Sada radim u Zavodu “Orao” u Bijeljini, koji je nekada bio u Rajlovcu. Danas sam došao na ovaj zbor i poručio bih mladima da dođu na ovo druženje, da bi ono bilo posjećenije – naveo je Pejić.

RTRS

Povezani članci

Dodik: Muslimanska ratna zastava na srpskom stratištu sunovrat civilizacije, dokaz da im smetaju i mrtvi i živi Srbi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je postavljanje muslimanske ratne zastave na jednom od najvećih stratišta srpskog naroda za vrijeme NDH u Garavicama kod Bihaća užas, poniženje i sunovrat svega što se zove civilizacija, čovječanstvo i ljudskost. “Ovakve provokacije od muslimana nisu nikakva novost, jer i godinama unazad su na istom […]

Molitvena proslava – čuvati sjećanje na jasenovačku srpsku golgotu; Dodik: Odali smo poštu svim stradalima (FOTO)

Molitvena proslava Svetih novomučenika jasenovačkih održala se u manastiru Rođenja Svetog Јovana Krstitelja u Јasenovcu u Spomen području “Јasenovac” u organizaciji pakračko – slavonske eparhije Srpske pravoslavne crkve Molitveno proslavljanje održano je u pomen na žrtve genocida koje je hrvatska država sprovela nad pripadnicima srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu na cjelokupnoj svojoj teritoriji. Molitvenoj […]