Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

U Sokocu i Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje Dana Treće sarajevske pješadijske brigade

07 Septembar 2024
2 min.
U Sokocu i Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje Dana Treće sarajevske pješadijske brigade

Dan Treće sarajevske pješadijske brigade biće obilježen sutra u Sokocu i u Istočnom Starom Gradu, saopšteno je iz Boračke organizacije Istočnog Novog Sarajeva.

U Crkvi Svete Petke na Sokocu u 9.00 časova biće služena liturgija, a u 10.00 časova parastos, te položeni vijenci na Srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik za poginule i umrle borce Treće sarajevske pješadijske brigade.

U 12.30 časova predviđeno je polaganje vijenaca na spomen-obilježju borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata na Hreši u Istočnom Starom Gradu, a u 13.30 u spomen-kapeli na Vučijoj Luci pomen i polaganje vijenaca poginulim i umrlim borcima Vojske Republike Srpske /VRS/.

Za sve prisutne organizovan je ručak u parohijskom domu na Vučijoj Luci.

Naredbom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Treća sarajevska pješadijska brigada osnovana je 25. februara 1994. godine spajanjem više jedinica VRS sa područja sarajevskih opština Vogošća i Rajlovac, te dijelova opština Centar, Stari Grad, Ilidža i Ilijaš.

Zona odgovornosti ove brigade protezala se od Hreše do Rajlovca na unutrašnjem, te od Ravnog Nabožića do Nišićke visoravni i dalje prema Olovu na spoljnom prstenu odbrane tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog pripajanja teritorije pod zonom odgovornosti ove brigade Federaciji BiH, brigada je rasformirana, a njeni dijelovi preseljeni u gradove u Republici Srpskoj.

Udruženje građana boraca i njihovih potomaka pod nazivom “Treća sarajevska brigada VRS” baštini i njeguje tradiciju i sjećanje na ovu junačku brigadu.

SRNA

Povezani članci

Stevandić otkrio spomen-ploču na Novom Zejtinliku

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poklonio je danas i otkrio spomen-ploču na ulaznoj kapiji Vojničkog spomen-groblja Novi Zejtinlik na Sokocu i posjetio spomen-sobu u kojoj se nalaze fotografije 630 poginulih srpskih boraca. Stevandić je, nakon otkrivanja spomen-ploče na kojoj ispod grba Nemanjića piše “Pod ovim grbom su položili zakletvu”, rekao novinarima da je […]

Ujedinjena Srpska ozvaničila početak kampanje u Istočnom Novom Sarajevu

Ujedinjena Srpska ozvaničila je danas početak kampanje u Istočnom Novom Sarajevu, a lider ove partije Nenad Stevandić poručio je da na predstojećim izborima očekuje dobre rezultate. Stevandić je izrazio uvjerenje da će Istočno Sarajevo sa svim svojim opštinama nakon izbora ući u mirnu političku fazu. On je rekao Srni da i kampanja i izbori treba […]