Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

U Sudu BiH nastavak suđenja Dodiku i Lukiću

16 Oktobar 2024
2 min.
U Sudu BiH nastavak suđenja Dodiku i Lukiću

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Milošu Lukiću.

Branilac predsjednika Srpske advokat Goran Bubić rekao je Srni da slijedi izvođenje dokaza odbrane drugooptuženog Lukića, te replika dokaza Tužilaštva u zavisnosti od raspoloživog vremena.

Suđenje će biti nastavljeno u 13.00 časova pred sudijom Senom Uzunović, jer je Krivično vijeće Suda BiH prošle sedmice odbacilo zahtjev odbrane predsjednika Srpske za njeno izuzeće.

Bubić je nakon te odluke Krivičnog vijeća izjavio da ne iznenađuje što nije prihvaćen zahtjev za izuzeće Uzunovićeve jer proces koji se vodi pred Sudom BiH nije usmjeren ka vladavini prava, već eliminaciji Dodika iz političkog života u BiH.

Suđenje Dodiku i Lukiću pred Sudom BiH u srijedu, 9. oktobra, bilo je prekinuto dok se Sudsko vijeće ne izjasni o zahtjevu za izuzeće Uzunovićeve.

Na samom ročištu situacija u sudnici prijetila je da je preraste u eksces, uz tvrdnje Uzunovićeve da ima pravo da galami u sudnici, a nije ni dozvolila Dodiku da se obrati i iznese svoje primjedbe.

Uzunovićeva je čak zaprijetila Dodiku da će ga udaljiti iz sudnice i da, kako je rekla, neće biti u mogućnosti da napusti Sud BiH.

Dodik je nakon tog ročišta rekao da je očigledno da je američki ambasador Majkl Marfi vršio pritisak na Sud BiH i da je tražio da se što prije završi sudski proces koji se vodi protiv njega.

Tužilaštvo BiH tereti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića za “nepoštovanje odluka Kristijana Šmita” zbog čega se protiv njih vodi proces pred Sudom BiH.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Nudili su mi centralizaciju BiH u zamjenu za oslobađajuću presudu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je proces protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića politički motivisan i da su u ponuđene razne stvari u zamjenu za oslobađajuću presudu. – Meni su ponuđene, za oslobađajuću presudu, razne stvari, od centralizacije BiH, što sam ja naravno odbio. Zato se usložnjava i pokušava […]

Bubić: Opširni prigovori na dokaze i replike Tužilaštva (VIDEO)

Advokat Goran Bubić rekao je da je odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika uložila opširne prigovore na dokaze i replike Tužilaštva BiH u procesu koji se vodi protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića. Bubić je rekao da je na današnjem ročištu odbrana drugooptuženog izvodila dokaze. On je rekao da Tužilaštvo […]