Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Vučević: Vrhunac vodenog talasa na Dunavu između 24. i 26. septembra, ne očekuju se veći problemi

16 Septembar 2024
2 min.
Vučević: Vrhunac vodenog talasa na Dunavu između 24. i 26. septembra, ne očekuju se veći problemi

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da se vrhunac vodenog talasa na Dunavu očekuje između 24. i 26. septembra, ali da u Srbiji ne bi trebalo da bude većih problema.

Poslije sjednice Kriznog štaba za vanredne situacije, Vučević je istakao da nema mjesta panici, te da veći vodostaj na Dunavu, a “nešto izazovniji kod Šapca na Savi”, ne bi trebalo da ugrozi normalan život, odnosno ne očekuje se ugrožavanje imovine i ljudi.

Vučević je rekao da se pažljivo prati situacija rasta vodostaja usljed obilnih padavina u Austriji, Mađarskoj i zemaljama centralne Evrope.

“Procena `Srbijavoda` je da će pik trajati sedam dana”, izjavio je Vučević novinarima u Vladi Srbije.

On je rekao da je pik ovoga puta kraći za razliku od 2013. godine, kad je Dunav posljednji put imao viši vodostaj i kada je vrhunac trajao 14 dana.

“Nešto veći izazov je na prvom delu toka od Bezdana do Slankamena, a od Slankamena pa nizvodno ne očekujemo veće probleme”, rekao je Vučević.

Zbog obilnih padavina u srednjoj Evropi raste vodostaj Dunava i u Srbiji. Očekuje se da će u naredna četiri dana na ulazu u Srbiju porasti četiri metra i premašiti nivo redovne odbrane od poplava.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će vodostaji na Dunavu biti u većem porastu, te da se dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje sa četvrtka, 19. na petak, 20. septembra kod Bezdana, a kod Apatina sa petka, 20. na subotu, 21. septembar.

Kod Bogojeva, Bačke Palanke i Novog Sada porast vodostaja očekuje se sa subote, 21. na nedjelju, 22. septembar, sa tendencijom daljeg porasta.

SRNA

Povezani članci

Monstat: Rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori biće objavljeni 15. oktobra

Rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori biće objavljeni 15. oktobra, saopštio je direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović. Pejović je gostujući u Dnevniku TVCG rekao da je softver završen, kao i revizija koda softvera. – Sada je testiranje softvera u toku, a nakon toga slijedi puštanje softvera u produkciju od 1. oktobra. Građani će […]

Đurić: Kurti i njegovi saradnici nemaju namjeru da odustanu od jednostranih poteza

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je, povodom izjave premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da su mjere Beograda za pomoć Srbima na AP KiM donijete iz očaja i da ne doprinose miru, da Kurti i njegovi saradnici ne namjeravaju da odustanu od politike jednostranih poteza i negacije same suštine normalizacije odnosa. – Negativne […]