Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Zelenski predlaže produženje ratnog stanja

20 Juli 2024
1 min.
Zelenski predlaže produženje ratnog stanja

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski uskoro će Donjem domu parlamenta predati dokument o produženju ratnog stanja i opštoj mobilizaciji u Ukrajini, rekao je danas zamjenik Vrhovne rade Jaroslav Železnjak.

“U narednim danima predsjednik će parlamentu predati dva dokumenta o produženju ratnog stanja i nastavku opšte mobilizacije”, istakao je Železnjak.

Ratno stanje u Ukrajini uvedeno je 24. februara 2022. godine, a narednog dana Zelenski je potpisao dekret o opštoj mobilizaciji.

Predsjednički mandat Zelenskog istekao je 20. maja. Predsjednički izbori trebali su da budu održani 31. marta, a glasanje je otkazano zbog ratnog stanja i opšte mobilizacije.

SRNA

Povezani članci

Snažan zemljotres pogodio Tursku

Jak zemljotres magnitude 4,9 stepena po Rihterovoj skali pogodio je centralnu Tursku, saopšteno je iz Evropsko-mediteranskog centra za seizmologiju /EMSC/. Turska agencija Anadolija javila je da se potres dogodio u oblasti Pazardžik, u provinciji Kahramanmaraš i da je bio magnitude pet stepeni. Potres se osjetio na Kipru, Jordanu, Libanu, Siriji i Iraku. Epicentar je bio […]

Ljeto 2024. najtoplije u istoriji

Ljeto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će vjerovatno biti najtoplije od kada se bilježe podaci, saopštila je danas evropska Kopernikus služba za klimatske promjene (C3S). Kopernikus je počeo da bilježi vremenske prilike 1940, a te dosijee su koristili naučnici kako bi potvrdili da je ljeto na sjevernoj hemisferi […]