Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Ambasada SAD u Sarajevu: Antidejtonsko ponašanje Kluba Bošnjaka u Domu naroda

10 Oktobar 2024
2 min.
Ambasada SAD u Sarajevu: Antidejtonsko ponašanje Kluba Bošnjaka u Domu naroda

Delegati Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ponijeli su se neodgovorno, a njihovo ponašanje, odnosno blokada institucija na zajedničkom nivou je antidejtonsko, istakli su iz Ambasade SAD u BiH.


Iz ove ambasade su istakli da su se SDA i članovi Kluba Bošnjaka odlučili na blokadu Doma naroda kako bi skupili jeftine političke poene lažno se predstavljajući kao branioci BiH i njenih institucija od, u ovom slučaju, fantomske prijetnje.

Navode da je ova grupa “odlučila da se predstavi kao branilac BiH i njenih institucija dok im nanosi štetu”, kao i da je šokantno i žalosno kada se stranka i političari koji tvrde da im je glavni prioritet osigurati budućnost BiH upuštaju u antidejtonsko ponašanje.

“Cijena ciničnog trika bošnjačkog kluba je sprečavanje redovnog zakonodavnog rada u trenutku kada ova zemlja ima ogroman program zakonodavnih reformi povezanih sa EU koje mora usvojiti”, navedeno je u saopštenju američke Ambasade.

Oni su postavili pitanje od čega se uopšte brani Klub Bošnjaka u Domu naroda, ako nema izgleda da Prijedlog zakona o Ustavnom sudu delegata Želimira Neškovića, zbog kojeg bošnjački delegati blokiraju rad Doma naroda, postane zakon.

“Smiješna je tvrdnja SDA da je preopasno uopšte raspravljati o ovom zakonu. Zakonodavna tijela u demokratijama širom svijeta cijelo vrijeme raspravljaju o lošim zakonima, čak i neustavnim, a onda glasaju protiv njih. Jasno je šta SDA radi. SDA i članovi Kluba Bošnjaka odlučili su se na blokadu Doma naroda kako bi skupili jeftine političke poene”, istakli su iz Ambasade SAD.

Iz ove ambasade su pojasnili da zakon koji usvoji Dom naroda mora usvojiti i Predstavnički dom, ali da u ovom domu ne postoji većina za Neškovićev prijedlog, dodajući i da je SDS-a čiji član je Nešković to znala kada je predlagala zakon, ali je željela sakupiti političke poene kod svojih birača.

“Sam akt je, otvoreno rečeno, bio mrtav već u startu”, zaključili su iz Ambasade SAD.

SRNA

Povezani članci

Košarac: Krištova nije imala saglasnost da u Dubrovniku potpiše deklaraciju

Savjet ministara nije razmatrao niti dao saglasnost za potpisivanje deklaracije u Dubrovniku na koju je potpis stavila predsjedavajuća Borjana Krišto, niti za to ima saglasnost Predsjedništva BiH, izjavio je Srni zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac. “Bićemo primorani da podnesemo određene prijave protiv Borjane Krišto, jer je nedopustivo, licemjerno i nekorektno da izlazi sa jednostranim […]

Јavnost obmanuta: Dronove kupljene u Kini, Helez predstavio kao domaći brend

Nedavno predstavljeni dronovi na Zeničkom privrednom sajmu (ZEPS) koje su prikazali kao proizvod Centra za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, su zapravo uvezeni iz Kine i nemaju nikakve veze sa BiH. Јavnost u BiH je dočekala vijest o serijskoj domaćoj proizvodnji dronova sa opštim odobravanjem i oduševljenjem. S druge strane stručna javnost je od početaka razvoja […]