Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Božović: Nije izdato nijedno odobrenje za radove na proširenju aerodroma

19 Avgust 2024
3 min.
Božović: Nije izdato nijedno odobrenje za radove na proširenju aerodroma

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović tvrdi da ni on ni ova lokalna zajednicu nisu izdali nikakvo odobrenje da se na području opštine izvode radovi na proširenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

“Nijedna vrsta odobrenja nije data za proširenje, odnosno izgradnju perimetrijske ograde na području opštine Istočna Ilidža, niti je opština dala odobrenje za građenje”, rekao je Božović nakon izjave poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslava Vujičić da je odobrio izvođenje radova na proširenju aerodroma čime je poklonio granicu i teritoriju Srpske.

Božović je podsjetio na dopis od 31. jula koji je Međunarodni aerodrom Sarajevo uz kopiju katastra i elaboratom uputio ovoj lokalnoj zajednici kojom obavještava o početku radova, te da su pored toga dobili i građevinsku dozvolu federalnog Ministarstva za prostorno uređenje.

On je naveo da je odmah potom uputio dopise Republičkoj upravi za geodetske imovinsko-pravne poslove, Kazneno-popravnom zavodu, MUP-u Republike Srpske i Građevinskoj inspekciji grada Istočno Sarajevo i da su na sastanku 12. avgusta zatražili hitan odgovor Republičke geodetske uprave da li se građevinska dozvola izdata od federalnog ministarstva prostire na dio teritorije Republike Srpske.

“Dobili smo 13. avgusta pismeni odgovor da se radi o objektu koji prelazi međuentitetsku liniju Republike Srpske i da kao takav ne može da se gradi”, naglasio je Božović.

On je dodao da je potom Međunarodnom aerodromu Sarajevu i gradskoj inspekciji u Istočnom Sarajevu upućen dopis u kojem je navedeno da opština nije izdala nikakvo odobrenje za građenje i sugerisano je da se jave Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske koje je nadležno ukoliko neki građevinski objekat prelazi teritoriju dva entiteta.

Takođe, kaže Božović, navedeno je i da će nadležna inspekcija biti prinuđena da stopira radove.

Božović je napomenuo da ovo nije prvi put da se bavi ovom problematikom, podsjetivši da se tražila i zamjena teritorije potrebne za proširenje aerodroma, navodeći kako još nije završen ni posao o pitanju formiranja međuetitetske linije, osim na Dobrinji u Sarajevu putem arbitražne odluke.

On je ukazao i da “opština Istočna Ilidža, izuzev katastarske opštine Hrasnica, nijednu katastarsku opštinu nema izloženu niti ima uspostavljenu vlasničku knjigu”.

Podsjetio je da je eksproprijacija za potrebe širenja Međunarodnog aerodroma Sarajevo izvršena 1991. godine i da je ulica Vasilija Grdžića vlasnički na aerodromu, te da za taj dio građevinske dozvole Istočna Ilidža ne može davati nikakve smjernice.

Božović je rekao kako nikad u životu ništa nije prodao i da za njega teritorija i granica Republike Srpske nemaju cijenu koju neko može platiti.

Od Vujičića je zatražio javno izvinjenje jer je njemu i njegovoj porodici, kako je naveo, poslije takvih tvrdnji urožena bezbjednost, te je dodao kako će u suprotnom iskoristiti sva sredstva i prava iz Krivičnog zakonika.

Vujičić je prije dva dana rekao da je načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović odobravanjem da se na području opštine izvode radovi na proširenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo poklonio granicu i teritoriju Srpske i upitao ga koja je cijena toga.

On je naveo da su, zahvaljujući odobrenju Božovića, danas na području Istočne Ilidže, na teritoriji Republike Srpske, počeli radovi na proširenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

SRNA

Povezani članci

Potvrđena optužnica zbog krađe televizora

Osnovni sud u Sokocu potvrdio je optužnicu protiv Luke Jovanovića zbog krađe televizora iz automobila koji je bio parkiran u opštini Istočna Ilidža, saopšteno je iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu. Optužnica tereti Jovanovića da je u martu prošle godine, oko 1.00 čas iza ponoći, nasilno otvorio vrata na kediju, vlasništvo lica čiji su […]

Popust na višednevne i sezonske ski-karte do 1. oktobra

Počela je pretprodaja onlajn ski-karata za zimsku sezonu na Jahorini, a do 1. oktobra za skijaše je spreman i popust od 15 odsto na višednevne i sezonske ski-karte. U susret novoj zimskoj sezoni, Olimpijski centar “Jahorina” je objavio da je u toku izgradnja novog ski-lifta tipa “sidro” na izlaznoj stanici šestosjeda “Trnovo”, izgradnja novih ski-staza, […]