Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Jevtić: Promovisati ideju o brizi o mentalnom zdravlju

10 Oktobar 2024
3 min.
Jevtić: Promovisati ideju o brizi o mentalnom zdravlju

Pomoćnik direktora Zavoda za forenzičku psihijatriju u Sokocu Mile Jevtić rekao je da je veoma značajno promovisati ideju o brizi o mentalnom zdravlju, na istom nivou kao i o brizi o fizičkom zdravlju, a samim tim liječiti mentalne bolesti kao i sve druge.

Jevtić je povodom 10. oktobra, Svjetskog dana mantalnog zdravlja, rekao da se ove godine Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava pod motom “Mentalno zdravlje na radnom mjestu kao prioritet”, jer se na taj način “pokušava fokus staviti na značaj radnog okruženja u brizi za mentalno zdravlje”.

On je dodao da se time naglašava da i radno okruženje mora biti prilagođeno psihičkoj dobrobiti pojedinca.

Jevtić je naveo da je Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac, kao ustanova koja pripada sistemu zdravstvenih ustanova, trenutno jedan od lidera kada je u pitanju pružanje usluga iz oblasti psihijatrije i psihologije na polju mentalnog zdravlja.

“Prva je i jednina ustanova ovog tipa na području BiH zahvaljujući kojoj je u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima osiguran adekvatan psihijatrijski tretman za lica iz cijele zemlje kojima je izrečena mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja ili mjera bezbjednosti obaveznog liječenja od zavisnosti”, napomenuo je Jevtić.

On je istakao da Zavod pruža usluge neuropsihijatrijskog vještačenja, kao i tretmana svih lica koji tokom služenja zatvorskih kazni u kazneno-popravnim ustanovama ispolje mentalne smetnje koje zahtjevaju hospitalni tretman.

Prema njegovim riječima, to pokazuje da Zavod veoma uspješno sarađuje sa nadležnim sudovima, tužilaštvima, kazneno-popravnim zavodima i drugim brojnim ustanovama, predstavljajući na taj način most između pravosudnog i zdravstvenog sistema u BiH.

“Iako veoma mlada ustanova koja posluje tek nekih osam godina, Zavod se može pohvaliti velikim rezultatima u oblasti dijagnostike i liječenja različitih mentalnih poremećaja, a ujedno i aktivnostima na polju promocije i prevencije u oblasti mentalnog zdravlja”, naveo je Jevtić.

On je naglasio da je do sada u ovoj ustanovi bilo hospitalizovano gotovo 500 pacijenata.

Jevtić tvrdi da se uspjeh rada Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu ogleda u veoma malom broju rehospitalizacija otpuštenih pacijenata, kao i kontinuiranim pohvalama za rad i jedinstven pristup koje dobija od pacijenata i njihove rodbine, kao i nadležnih i relevantnih ustanova u zemlji i regionu.

On je dodao da se sve to samo predstavlja veliku odgovornost i obavezu za zaposlene da i u narednom periodu nastave da rade na daljoj edukaciji i usavršvanju zaposlenih kako bi što profesionalnije odgovorili na svakodnevne izazove u svom radu.

“To podrazumijeva nastavak njegovanja multidiscilinarnog pristupa u radu sa našim pacijentima na polju mentalnog zdravlja, jer mentalno zdravlje se njeguje, baš kao i sve drugo”, poručio je Jevtić.

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. oktobra u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje od 1992. godine.

Opšti cilj je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja u cijelom svijetu, budući da su i dalje marginalizovani i ignosrisani.

SRNA

Povezani članci

Počeo trodnevni Međunarodni simpozijum “Agrosim”

Na Jahorini je danas otvoren Međunarodni poljoprivredni simpozijum “Agrosim 2024” za koji je prijavljeno 776 naučnih radova autora iz 80 zemalja. Radovi su iz oblasti poljoprivrede, šumarstva, ekologije i zaštite životne sredine, te proizvodnje i prerade hrane. Otvaranju je prisustvovao i pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Republike Srpske Saša Lalić, koji […]

Besplatni preventivni pregledi dojki od 14. do 24. oktobra u Bolnici “Srbija”

Bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu organizuje od 14. do 24. oktobra besplatne preventivne preglede dojke, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove. Pregledi se organizuju povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke, a u dogovoru sa Udruženjem žena oboljelih od raka dojke i reproduktivnih organa “FeminIS”. Preglede će u Poliklinici obavljati primarijus doktor Milorad Šupić, specijalista opšte […]