Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Jovančić: Pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji obaveza svih nas

23 Juli 2024
2 min.
Jovančić: Pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji obaveza svih nas

Zajedništvo i okupljanje srpskog naroda iz Republike Srpske, Kosova i Metohije i Crne Gore od izuzetne je važnosti za očuvanje srpskih korijena i tradicije, rekao je predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Vedran Jovančić.

Jovančić je, nakon posjete Kosovu i Metohiji, rekao da je sa predstavnicima PO Kosovo Polje, Obilić i Lupljan razgovarao o političko bezbjednosnoj situaciju u pokrajini, životu Srba, značaju očuvanja i njegovanja kulture i tradicije, kao i o saradnja opštine Istočno Novo Sarajevi sa srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji.

“Srbi u pokrajini imaju veliku podršku Beograda, ali problem sa Prištinskim vlastima otežava normalno funkcionisanje i život na Kosovu i Metohiji. Pored podrške Srbije da gradi škole i bolnicu na teritoriji Obilića i Gračanice, nije moguće zbog problema sa izdavanjem potrebne dokumentacije od strane Prištinskih organa, tako da ovi ljudi u improvizovanim uslovima imaju zdravstvenu zaštitu”, rekao je Jovančić.

Na sastanku je razgovarano i o saradnji opštine Istočno Novo Sarajevo i srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji.

“Kosovo je svjedočanstvo postojanja i trajanja srpskog naroda u njegove države, istorija koja seže 10 vijekova unazad.
Kosovo je srce svakog Srbina i uz Božiju pomoć ostaće i opstaće naš narod na Kosovu i Metohiji uprkos svim burama koje duvaju sa Zapada”, naglasio je Jovančić.

On je sa predstavnicima ovih opština obišao kulturna i vjerska znamenja, srpske svetinje manastir Gračanicu, Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju i Gazinestan.

Povezani članci

Jedinstven primjer u Srpskoj: Sve stranke dogovorile fer kampanju i vođenje politike u interesu gradađa Trnova

Političke partije koje izlaze na izbore u opštini Trnovo, SNSD, DNS, PDP i DEMOS danas su, na inicijativu jedinog kandidata za načelnika Miroslava Bjelice (SNSD) održale sastanak i donijele niz zaključaka o vođenju izborne kampanje. Dogovoreno je da naredna kampanja protekne u fer i demokratskom tonu, bez ružnih riječi i medijskih prepucavanja kao i da […]

Škipina, Jugović: Zahvalnost učesnicima tribine i podršci da Pale budu prijestonica Srpske

Inicijator ideje da Pale dobiju status prijestonice poslanik u Narodnoj supštini Republike Srpske Damjan Škipina zahvalio je svim učesnicima, gostima i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što su podržali ovu inicijativu i učestvovali na današnjoj tribini posvećenoj toj temi. Škipina je rekao da Dodik razumije potrebe građana cijele Republike Srpske. “Prihvatio je ideju da Pale […]