Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Medvedev: Radikalna promjena vlasti u Krijevu može da podstakne pregovore

10 Juli 2024
2 min.
Medvedev: Radikalna promjena vlasti u Krijevu može da podstakne pregovore

Radikalna promjena vlasti u Kijevu mogla bi da podstakne razgovore o rješavanju situacije u Ukrajini, istakao je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je u objavi na “Telegramu” procijenio šta bi moglo da se desi ako Kijev prihvati uslove Rusije koje je predstavio ruski predsjednik Vladimir Putin, a koji uključuju potrebu prihvatanja ishoda ruske specijalne vojne operacije, poštovanje ustavnih granica Ruske Federacije i neutralni status Ukrajine.

Medvedev je napisao da čak i ako Kijev, koji je odbacio inicijativu, na kraju prihvati uslove Rusije, Moskva treba da bude oprezna jer Rusija nema koristi od pauze u vojnim operacijama, koja bi omogućila ukrajinskoj vojsci da se pregrupiše, uz upozorenje da se izjavama iz Ukrajine ne može vjerovati.

Prema njegovom mišljenju, sve to bi moglo izazvati situaciju “majdana” u Ukrajini, usljed koje bi trenutne vlasti bile svrgnute, a umjesto njih bi na vlast mogla da dođe neka još radikalnija grupa, prenio je TASS.

“Koliko god to čudno zvučalo, to će se dogoditi kada se stvore uslovi za razgovore, naročito u vezi sa predajom /Kijeva/. Zapadnoj alijansi će biti teže da pruži pomoć nepokolebljivim ekstremistima. Osim toga, oni će morati da otvoreno priznaju da su protraćene desetine milijardi dolara poreskih obveznika. Tada će Vašington i njegovi saveznici natjerati kijevske naciste da priznaju ishod rata”, naveo je Medvedev.

On smatra da će tada “klika” predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog ili pobjeći na Zapad ili će biti “rastrgnuta”.

“Umjeren politički režim će se pojaviti iz ruševina nekadašnje Ukrajine”, dodao je Medvedev.

Povezani članci

Ljeto 2024. najtoplije u istoriji

Ljeto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će vjerovatno biti najtoplije od kada se bilježe podaci, saopštila je danas evropska Kopernikus služba za klimatske promjene (C3S). Kopernikus je počeo da bilježi vremenske prilike 1940, a te dosijee su koristili naučnici kako bi potvrdili da je ljeto na sjevernoj hemisferi […]

Peskov: Moskva protiv rušenja osnova Dejtona i interesa Srba

Moskva se protivi pokušajima rušenja osnova Dejtonskog sporazuma i interesa Srba, istakao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i naglasio kako je teško srpskom narodu u Republici Srpskoj. “Moskva i Beograd imaju isti pogled na pokušaje gaženja temelja koje je postavio Dejton. Situacija se sada zaista pogoršava, a Srbima je veoma teško. Teško je Srbima u […]