Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Popović u Palama: Srpsko jedinstvo garant opstanka i napretka

07 Septembar 2024
3 min.
Popović u Palama: Srpsko jedinstvo garant opstanka i napretka

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović rekao je danas na Palama da će Srbija na čelu sa njenim predsjednikom Aleksandrom Vučićem uvijek učiniti sve da pomogne razvoju Republike Srpske, pa tako i opštine Pale.

Popović je nakon današnjeg sastanka na Palama sa načelnikom opštine Boškom Jugovićem i poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjanom Škipinom izrazio zadovoljstvo što boravi na Palama, u mjestu gdje je nastala Republika Srpska i gdje je prvi put pokazano srpsko jedinstvo bez obzira na sve pritiske koji su tada dolazili iz svijeta.

On je naveo da će Srbija pomagati Srpsku kroz razvoj infrastrukture, obnove i izgradnje škola, obdaništa, kroz ekonomsku pomoć u pogledu zajedničkih komisija.

“Od dolaska Vučića, ulaže se jako mnogo u Republiku Srpku, i sigurno ćemo tako nastaviti”, rekao je Popović novinarima.

Prema njegovim riječima, poslije Svesrpskog sabora koji je održan u Beogradu, na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića, svi u Vladi Srbije su dobili glavni zadatak da rade maksimalno na razvoju horizontalnih veza između dvije vlade, te da sarađuju sa svim načelnicima opština.

“To znači da bi pomoć Srbije mogla da bude maksimalna i optimalna za svaku opštinu”, rekao je Popović.

Popović je sa Jugovićem i Škipinom danas na Palama razgovarao o najvažnijim ekonomskim i društvenim pitanjima.

On je naveo da Pale imaju izvanredan potencijal u ekonomiji, da je turizam grana koja se najbrže razvija u svim zemljama svijeta i da se danas i rast ekonomije prije svega ogleda u razvoju turizma jer se rastući trend u svim zemljama odnosi na centre koji su vezani ili za more ili za planine.

Popović je rekao da Jahorina, kao dio opštine Pale, i drugi dijelovi opštine imaju ogroman turistički potencijal, te da će ukoliko se dodatno razvije putna i druga infrastruktura, u budućnosti to biti glavni nosilac privrednog razvoja za ovu lokalnu zajednicu.

On je ocijenio da na Palama treba da postoje i muzeji, najbolji centri kulture, te da će Univerzitet Istočno Sarajevo imati još više fakulteta.

“Ako budemo imali mlade koji ovde završavaju fakultete, koji ovde ostaju da rade, siguran sam da će broj stanovnika na Palama u sljedećih pet do 10 godina da se poveća za veoma značajan procenat. Veoma nam je važno da razvijemo i tu univerzitetsku infrastrukturu”, poručio je Popović.

On je naglasio da je sa Jugovićem i Škipinom razgovarao i o mogućnostima da se koriste iskustva drugih zemalja, najpoznatijih univerziteta u svijetu, koji su svoje kampuse razvijali baš na ovakvim mestima kao što su Pale.

Popović je napomenuo da najbolji univerziteti, poput Oksforda i Kembridža, nisu u glavnim gradovima, već baš na ovakvim centrima kao što su Pale, koji imaju ogroman turistički i sportski potencijal, zdravstveni turizam, što je, kako je rekao, sigurno budućnost i za Pale, ali i za Republiku Srpsku.

Popović će danas na Palama učestvovati na naučnoj tribini “Pale – prijestonica Srpske”.

SRNA

Povezani članci

Aco Stanišić podržao Damjana Škipinu

Narodni poslanik DEMOS-a Aco Stanišić danas je dao podršku inicjatici “Pale-prijestonica Srpske”. “Koristim priliku da vas obavijestim da sam prihvatio poziv narodnog poslanika Damjana Škipine da učestvujem na današnjem sastanku u vezi inicijative da naše Pale dobiju status prijestonice Republike Srpske. Kao narodni poslanik pružam i pružaću punu podršku realizaciji ove inicijative i donošenju zakona […]

Sastanak o temi “Pale-prijestonica Srpske” na inicijativu Škipine

Na Palama će danas biti održan sastanak poslanika iz parlamentarnih stranaka SNSD-a, SDS-a, DNS-a i DEMOS-a sa područja Sarajevsko-romanijske regije o temi “Pale-prijestonica Srpske”. Poslanike je na sastanak pozvao poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina, koji je naglasio da će tema sastanka biti inicijativa da Pale dobiju status prijestonice Republike Srpske, što je […]