Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Predstava “Glumac” za publiku kao poklon slave grada

06 Septembar 2024
2 min.
Predstava “Glumac” za publiku kao poklon slave grada

 Scenski omnibus pod naslovom “Glumac” večeras su u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo izveli glumci Bojan Kolopić, Filip Radovanović i Milan Dimić.


Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo Jelena Krstić izjavila je Srni da je predstava poklon građanima Istočnog Sarajeva od ove kulturne ustanove i Gradske uprave povodom predstojećeg obilježavanja Dana i krsne slave grada – Svetog Petra Dabrobosanskog.

Ona je napomenula da je ulaz bio slobodan.

Krstićeva je najavila za sljedeću sedmicu gostovanje pozorišta “Puž” iz Beograda u tri termina, i to u utorak, 10. septembra, u 17.00 i 19.00 časova i u srijedu u 11.00 časova.

Ona je dodala da bi program aktivnosti trebalo da bude pripremljen sredinom septembra za sljedeći mjesec, te izrazila nadu da će uspjeti da svake sedmice organizuju po jedno dešavanje, što je cilj za naredni period.

Tekst i režiju predstave “Glumac” potpisali su dramaturg i pisac Zoran Todorović, dok je za scenografiju zadužen Borko Močević.

Todorović, koji je umjetnički direktor Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo, izjavio je Srni da scenski omnibus predstavlja skup više priča koje mogu, a i ne moraju da budu različite, a povezane su u podtekstu ili direktno.

On je dodao da je motiv za pisanje teksta pozorište, Srbi i rat, te da nije imao pretenziju da bude pozorišni komad.

“Iskoristili smo priliku kada imamo povod da počastimo naše građane predstavom od nas. Ovo se nametnulo kao izbor, jer smo mogli prilično lako da to konstruišemo do kraja i dobijemo fin proizvod”, rekao je Todorović.

On je dodao da je ovo više projekat za građane Istočnog Sarajeva, ali da ima materijala od kojeg se može napraviti kompleksnija priča.

Govoreći o formiranju glumačkog ansambla, Todorović je naveo da se radi na tome, ali da je riječ o zahtjevnom procesu.

“Pred nama je veliki zadatak, jer pozorišne radnike, posebno glumce je teško naći, jer ih je malo kod nas. To nije problem, nego zadatak, pa ćemo ga riješiti”, naveo je Todorović.

SRNA

Povezani članci

Bećković: U kulturi je spas, izlaz i rješenje

Akademik Matija Bećković rekao je danas u Istočnoj Ilidži da je u kulturi spas, izlaz i rješenje i da za kulturu ne smije biti prepreka i granica, jer ona treba da povezuje sve narode. Bećković je u Galeriji “Žarko Vidović” u kojoj je izložena stalna postavka slika Mileve Mice Todorović i gdje je održan okrugli […]

Djeca u Palama crtežima izrazila rodoljubiva osjećanja

U Cekovića kući na Palama danas je u susret Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave organizovana likovna kolonija za osnovce i djecu iz vrtića na kojoj su učesnici kroz crteže izrazili rodoljubiva osjećanja. Likovnu koloniju organizovala je Boračka organizacija Pale. Član Komisije za njegovanje tradicije paljanske Boračke organizacije Nenad Tomović rekao je da je […]