Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Protest građana zbog blokade ulice u vezi sa proširenjem aerodroma (FOTO)

20 Avgust 2024
6 min.
Protest građana zbog blokade ulice u vezi sa proširenjem aerodroma (FOTO)

Stanovnici Ulice Vasilija Grdžića u opštini Istočna Ilidža, koja će biti blokirana zbog proširenja Međunarodnog aerodroma Sarajevo, protestovali su danas kako bi izrazili nezadovoljstvo i od nadležnih zatražili izgradnju alternativnog puta.

Ukazano je i na problem koji imaju zbog linije razgraničenja koja nije tačno utvrđena, što stvara dodatne teškoće.

Jedan od inicijatora protesta Bojan Novaković rekao je da ne želi politiku da upliće u problem stanovnika ovog naselja.

On je poručio načelniku opštine Marinku Božoviću da, kao što je juče nastupao srčano na konferenciji za novinare, mora da pozove sve stanovnike da se bore za ovo naselje, izrazivši nezadovoljstvo što stanovnike ove ulice Opštinska uprava nije na vrijeme obavijestila.

“Da /poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH/ Miroslav Vujičić nije objavio naš problem, vjerovatno današnjeg skupa ne bi bilo”, rekao je Novaković i dodao da će stanovnici ovog naselja braniti put dok im se ne ponudi neko alternativno rješenje.

On je istakao da je put bio i prije rata i da će ga stanovnici braniti dok im se ne ponudi neko alternativno rješenje, naglasišvi da su izgleda prodati i da je načelnik trebalo da sazove ovaj skup s obzirom na to da žive na liniji razgraničenja.

Vaso Kerleta je rekao da kompletna Ulica Vasilija Grdžića ima dokumentaciju Istočne Ilidže, te da je i on dozvolu za gradnju kuće dobio upravo od lokalne zajednice, koja je završila i tehnički prijem.

“Imovinu sam upisao u gruntu u Sarajevu i iz Sarajeva su poslali dokumentaciju u naš katastar u Istočnoj Ilidži. Do januara 2020. godine sam u Istočnoj Ilidži dobijao posjedovni list, a onda je neko iz katastra naredio da se to više ne radi. Zna se da je po Dejtonu trebala da se formira zajednička komisija za granicu”, rekao je Kerleta.

On je naveo da sada ima problem jer plaća poreze na nepokretnosti i ima lična dokumenta u opštini Istočna Ilidža, a u katastru mu kažu da ne može dobiti posjedovni list.

“Da je ta zajednička komisija utvrdila nešto i verifikovala, bilo bi legalno. Sada smo u problemu. Niko od građana ovdje tačno ne zna gdje je entitetska linija, po `Gugl mapama`, entitetska linija ide preko moje kuće, a u katastru mi je rečeno da ide isprekidano, prirodno i nelogično”, rekao je Kerleta.

On je dodao da se kompletna infrastruktura Ulice Vasilija Grdžića oslanja na Istočnu Ilidžu, te da je uvjeren da bi komisija za razgraničenje to prepoznala i da bi ova ulica ostala u Istočnoj Ilidži.

“Na Mojmilu postoji dio koji pripada Istočnoj Ilidži i izgrađeno je više od 200 objekata koji su evidentirani u federalnoj opštini Novi Grad. Oni tamo plaćaju komunalije. Postoji rješenje, a smatram da je prenapregnuto proširenje aerodroma”, dodao je Kerleta.

Građevinski radovi na području Istočne Ilidže isključivo su u nadležnosti opštine, izjavio je juče poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić i upozorio na trajno štetne posljedice po stanovništvo u Donjem Kotorcu.

Nakon tvrdnje načelnika opštine Marinka Božovića da nije izdato nikakvo odobrenje za radove na području opštine Istočna Ilidža za proširenje Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Vujičić je istakao da je načelnik morao da vodi računa o imovini kojom bi on trebalo da upravlja.

Božović je izjavio juče da ni on, ni ova lokalna zajednica nisu izdali nikakvo odobrenje da se na području opštine izvode radovi na proširenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

VUJIČIĆ: OBUSTAVITI RADOVE NA PROŠIRENJU SARAJEVSKOG AERODROMA

Obustava radova na proširenju sarajevskog aerodroma jedino je rješenje da ne bi bili ugroženi stanovnici Istočne Ilidže, izjavio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić na protestu građana u Ulici Vasilija Grđića.
Vujičić je naveo da je ovo problem cijele Istočne Ilidže, navodeći da će u slučaju zatvaranja Ulice Vasilija Grđića, što je izvođač radova i najavio, opština biti podijeljena na dva dijela.

“Sve institucije moraju se uključiti u ovo”, naglasio je Vujičić, te dodao da je obustava radova jedino rješenje bez obzira na sporazum opštine Istočna Ilidža sa aerodromom.

On je dodao da ponuđeni alternativni pravac preko magistralnog puta zbog velike frekvencije saobraćaja nije adekvatan.

“Kada je gužva iz Vojkovića nećete moći lako doći do Kasindola, tako da alternativni pravac neće postojati. Mi moramo zaštititi imovinu, građane i mora se zaustaviti, po meni nelegalan ulazak sarajevskog aerodroma na područje Istočne Ilidže”, rekao je Vujičić okupljenim građanima na protestu.

Prema njegovim riječima, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović propustio je da pokrene određene stvari i da sada ne može prebacivati odgovornost na druge institucije.

Vujičić je naglasio da nije pokrenuo ovu priču, za pet dana građani ne bi prolazili ovom ulicom, te ponovio da je nedopustivo da sarajevski aerodrom, koji je 100 odsto u vlasništvu Vlade Federacije BiH /FBiH/, obavlja radove na Istočnoj Ilidži.

“Trebalo je da vas načelnik upozna, a pregovori sa sarajevskim aerodromom o eventualnom proširenju traju od 2021. godine”, rekao je Vujičić.

Saglasan je i on da nikada nije utvrđena međuentitetska linija, pojasnivši da FBiH nikada nije htjela da to bude završeno da bi mogli raditi šta hoće.

Odbacio je svaku vrstu političkih i predizbornih insinuacija o ovom pitanju.

BOŽOVIĆ PORUČIO GRAĐANIMA DA ĆE POMOĆI U RJEŠAVANJU PROBLEMA

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je građanima koji su danas protestovali zbog proširenja Međunarodnog aerodroma Sarajevo da je spreman da se sa njima bori da se odgode radovi i da će pomoći da se ovaj problem rješava kroz institucije.

Božović je rekao da je ono što je on uradio bilo institucionalno djelovanje, navodeći da problem tako treba da se rješava.

On je podsjetio da opština nije nadležna za izdavanje građevinske dozvole ako se neki objekat gradi na teritoriji dvije opštine ili dva entiteta, već da je nadležno resorno ministarstvo Republike Srpske.

Kada je riječ o međuentitetskoj liniji razgraničenja, Božović je napomenuo da je to urađeno samo u naselju Dobrinja, te podsjetio da je 2014. godine opština Istočna Ilidža ušla u određivanje naseljenih mjesta i da je nakon dopisivanja sa nadležnim institucijama dobio instrukcije kako da budu formirana.

Božović je podsjetio da su se 2021. godine dogodile poplave kada su branili ovaj dio opštine, iako su dobili dopis da se radi o prostoru koji je teritorijalno u federalnoj Ilidži, te su nakon dopisa republičkim institucijama obaviješteni da je nemoguće zamijeniti zemljište bez saglasnosti oba entiteta.

“U 2023. godini smo obaviješteni da opština Ilidža vrši izlaganje svoje teritorije. Tada sam poslao dopis Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, tražio hitan sastanak i da Srpska u ovom dijelu opštine izloži ono što je njeno vlasništvo, kako ne bi došli do dvojnih evidencija”, naveo je Božović.

Prema njegovim riječima, zemljište koje je vlasništvo opštine Istočna Ilidža nikada nije izloženo, odnosno dato na uvid, ali jeste početkom ove godine u Federaciji BiH.

“Na osnovu tih informacija uputili smo dopis i održali zajednički sastanak na kome je odlučeno da se zemljište koje je u vlasništvu Republike Srpske izlaže. Aerodrom je uputio dopis i upoznao nas da je izdao građevinsku dozvolu o svojim namjerama”, ispričao je Božović.

SRNA

Povezani članci

Potvrđena optužnica zbog krađe televizora

Osnovni sud u Sokocu potvrdio je optužnicu protiv Luke Jovanovića zbog krađe televizora iz automobila koji je bio parkiran u opštini Istočna Ilidža, saopšteno je iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu. Optužnica tereti Jovanovića da je u martu prošle godine, oko 1.00 čas iza ponoći, nasilno otvorio vrata na kediju, vlasništvo lica čiji su […]

Popust na višednevne i sezonske ski-karte do 1. oktobra

Počela je pretprodaja onlajn ski-karata za zimsku sezonu na Jahorini, a do 1. oktobra za skijaše je spreman i popust od 15 odsto na višednevne i sezonske ski-karte. U susret novoj zimskoj sezoni, Olimpijski centar “Jahorina” je objavio da je u toku izgradnja novog ski-lifta tipa “sidro” na izlaznoj stanici šestosjeda “Trnovo”, izgradnja novih ski-staza, […]