Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Skupština grada o pokretanju postupka za uspostavljanje carinske ispostave u Istočnom Novom Sarajevu

26 Juli 2024
2 min.
Skupština grada o pokretanju postupka za uspostavljanje carinske ispostave u Istočnom Novom Sarajevu

Skupština grada Istočno Sarajevo zadužila je danas gradonačelnika LJubišu Ćosića da pred Upravom za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH pokrene postupak uspostavljanja carinske ispostave i terminala u Istočnom Novom Sarajevu.


Odbornici su usvojili informaciju o poretanju inicijative, a Ćosić je zadužen da pokrene postupak jačanja kapaciteta postojeće carinske ispostave Istočno Sarajevo-Sokolac, koja je na Sokocu, dodavanjem novog organizacionog dijela u Istočnom Novom Sarajevu.

Ćosić je pojasnio da se radi o inicijativi o dodavanju carinske ispostave i terminala koju je dostavila firma “Sigma L”, navodeći da bi u tom slučaju Istočno Sarajevo imalo više registrovanih privrednih subjekata koji bi ostvarivali dobit.

Nova carinska ispostava bila bi na lokalitetu bivše firme “Energoinvest – Rasklopna oprema”, koji je trenutno u privatnom vlasništvu.

Odbornici su razmatrali informacije o stanju u privredi, na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kao i na putnoj infrastrukturi za čije je održavanje, sanaciju i razvijanje velika potreban s obzirom na površinu Istočnog Sarajeva.

Predsjednik Skupštine grada Branko Koroman rekao je da broj privrednih subjekata u Istočnom Sarajevu raste iz godine u godinu, u ovoj godini ih je 1.629, a 69 u je tekućoj započelo poslovanje.

Prema njegovim riječima, ovi privredni subjekti zapošljavaju 14.415 radnika, a ako se posmatraju i poslovni subjekti, broj zaposlenih u Istočnom Sarajevu je daleko veći i iznosi oko 19.500.

Kada je riječ o stanju na Univezitetu, Koroman je rekao da se vidi da je u posljednjih pet godina stao trend opadanja broja upisanih studenata i da ta visokoškolska ustanova svojim radom doprinosi da se neznatno povećava broj studenata.

Na današnjoj sjednici imenovani su Bojan Lubura za direktora Agrarnog fonda grada Istočno Sarajevo, a Anja Krsmanović za vršioca dužnosti Gradske razvojne agencije.

Odbornik SDS-a Goran Šehovac rekao je da ne treba mijenjati kada neko dobro radi, kao i da je Klub odbornika ove stranke prihvatio izvjaštaje Gradske razvojne agencije i Agrarnog fonda jer su oba izvještaja kvalitetna i prihvatili su ih i vlast i opozicija.

Skupština grada Istočno Sarajevo potvrdila je sporazume o bratimljenju sa crnogorskom opštinom Herceg Novi i gradom Krasnodarom u Ruskoj Federaciji.

SRNA

Povezani članci

Jedinstven primjer u Srpskoj: Sve stranke dogovorile fer kampanju i vođenje politike u interesu gradađa Trnova

Političke partije koje izlaze na izbore u opštini Trnovo, SNSD, DNS, PDP i DEMOS danas su, na inicijativu jedinog kandidata za načelnika Miroslava Bjelice (SNSD) održale sastanak i donijele niz zaključaka o vođenju izborne kampanje. Dogovoreno je da naredna kampanja protekne u fer i demokratskom tonu, bez ružnih riječi i medijskih prepucavanja kao i da […]

Škipina, Jugović: Zahvalnost učesnicima tribine i podršci da Pale budu prijestonica Srpske

Inicijator ideje da Pale dobiju status prijestonice poslanik u Narodnoj supštini Republike Srpske Damjan Škipina zahvalio je svim učesnicima, gostima i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku što su podržali ovu inicijativu i učestvovali na današnjoj tribini posvećenoj toj temi. Škipina je rekao da Dodik razumije potrebe građana cijele Republike Srpske. “Prihvatio je ideju da Pale […]