Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Spriječen pokušaj Ukrajine da otme ruski strateški lovac Tu-22MZ

08 Juli 2024
1 min.
Spriječen pokušaj Ukrajine da otme ruski strateški lovac Tu-22MZ

Federalna služba bezbjednosti spriječila je pokušaj ukrajinskih obavještajnih službi, uz podršku zemalja NATO-a, da organizuju otmicu strateškog bombardera Tu-22M3, saopštila je pres-služba FSB Rusije.

„Federalna služba bezbjednosti Ruske Federacije spriječila je još jedan pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da izvedu operaciju otmice dalekometnog strateškog bombardera Tu-22M3, Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije“, saopštio je FSB.

Kako se ističe, ukrajinska obavještajna služba namjeravala je da regrutuje ruskog vojnog pilota da za novčanu nagradu i italijansko državljanstvo preveze i spusti raketni nosač u Ukrajinu. Otkriveno je učešće obavještajnih službi zemalja NATO-a u pripremi operacije i njenom sprovođenju, dodaje se u saopštenju.

„Tokom operativne igre ruski kontraobaveštajci su dobili informacije koje su pomogle našim oružanim snagama da granatiraju aerodrom Ozerno, Oružanih snaga Ukrajine“, objašnjeno je u tekstu.

Tu-22M3 je nadzvučni raketonosač-bombarder velikog dometa sa promjenljivom geometrijom krila, dizajniran za uništavanje morskih i kopnenih ciljeva vođenim projektilima i vazdušnim bombama, nosač nuklearnih i konvencionalnih bombi i projektila.

Sputnjik

Povezani članci

Ljeto 2024. najtoplije u istoriji

Ljeto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će vjerovatno biti najtoplije od kada se bilježe podaci, saopštila je danas evropska Kopernikus služba za klimatske promjene (C3S). Kopernikus je počeo da bilježi vremenske prilike 1940, a te dosijee su koristili naučnici kako bi potvrdili da je ljeto na sjevernoj hemisferi […]

Peskov: Moskva protiv rušenja osnova Dejtona i interesa Srba

Moskva se protivi pokušajima rušenja osnova Dejtonskog sporazuma i interesa Srba, istakao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i naglasio kako je teško srpskom narodu u Republici Srpskoj. “Moskva i Beograd imaju isti pogled na pokušaje gaženja temelja koje je postavio Dejton. Situacija se sada zaista pogoršava, a Srbima je veoma teško. Teško je Srbima u […]