Ravna planina banerRavna planina baner

Magazin

UKUSNO I ZDRAVO: Suvo voće smanjuje rizik od dijabetesa tip 2

23 Juli 2024
3 min.
UKUSNO I ZDRAVO: Suvo voće smanjuje rizik od dijabetesa tip 2

Konzumiranje sušenog voća smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i to za 60 odsto.

Unedavno objavljenoj studiji izražena je nada da će se ovim rezultatom riješiti konfliktni dokazi o vrijednosti suvog voća za ljude koji se nadaju da će zadržati nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Studija koja se pojavila u BMC Nutrition & Metabolism Trusted Source, otkrila je da povećanje unosa suvog voća za oko 1,3 komada dnevno može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i do 60,8 odsto.

Suvo voće je ukusno, zdravo, i manje je kvarljivo, što ga čini atraktivnim grickalicama. Studija je proučavala potrošnju suvih suvih šljiva, suvih kajsija i suvog grožđa.

Uticaj suvog voća na šećer u krvi

Osim što je bogato makro i mikronutrijentima, suvo voće sadrži mnogo vlakana koja mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi i poboljšanju zdravlja probave.

Takođe, sadrže flavonoide koji su povezani sa poboljšanom osjetljivošću na insulin i imaju antiinflamatorna svojstva.

Zabrinjava što sadrži koncentrisane količine prirodnog šećera što može dovesti do brzih skokova glikemije (šećera u krvi) ubrzo nakon jela.

Nedavna studija je analizirala podatke Genome-Vide Association Studi (GVAS) zasnovane na podacima UK Biobanke za približno 500.000 ljudi. Ovi podaci uključivali su 421.764 odgovora učesnika na upitnike o broju suvog voća koje su svakodnevno konzumirali.

Jednom porcijom za potrebe upitnika smatra je jedna suva šljiva, jedna kajsija i 10 suvog grožđa.

Dodatne opcije odgovora uključivale su „manje od jedan“, „ne znam“ i „radije ne odgovaram“.

FOTO: RTV MARŠ HD VALJEVO/YOUTUBE SCREENSHOT

GVAS studija je takođe uključila genotipske i različite fenotipske podatke za učesnike. Njihovi odgovori na upitnik su upoređeni sa statistikom dijabetesa tipa 2 izvedenom iz baze podataka IEU OpenGVAS, uključujući 61.714 osoba sa dijabetesom tipa 2 i 593.952 iz kontrolne grupe.

Analiza ili poređenje sa zdravstvenim prednostima svježeg voća je bila van okvira ove studije. Jer, studija ne sugeriše da je sušeno voće bolje od svježeg voća za kontrolu šećera u krvi.

Poređenje suvog i svežeg voća

Mišel Routenštajn, koja nije bila uključena u studiju, objasnila je šta je nutritivno korisno iz suvog voća.

– Sušeno voće, dehidracijom, koncentriše šećere i hranljive materije, što rezultira većom gustinom kalorija i sadržajem šećera u poređenju sa svežim voćem.

U suštini, sušeno voće je kompaktna verzija svježeg. Ono zadržava većinu hranljivih materija i prirodnih šećera. Dakle, po težini i zapremini, sušeno voće može da sadrži više kalorija i šećera od svežeg.

Međutim, suvo voće ima veću količinu ugljenih hidrata od svježeg, što u budućnosti može dovesti do povećanja šećera.

Jedna četvrtina šolje suvog voća naspram pola šolje svježeg

Prema nekim smjernicama za ishranu, jedna četvrtina šolje sušenog voća je ekvivalentna porciji od pola šolje svježeg voća u smislu dnevnog unosa voća.

Kako sušeno voće može smanjiti rizik od dijabetesa?

Sušeno voće može smanjiti rizik od dijabetesa jer ima hranljive materije i supstance koje djeluju na smanjenje stresa u tijelu – oksidativni stres ili druge mehanizme

Navodi se da jedenje umjerene količine sušenog voća u kombinaciji sa ishranom sa niskim sadržajem ugljenih hidrata može donijeti koristi u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

S obzirom na prijatan ukus i lakoću konzumacije sušenog voća, lako ih je pojesti previše, zato treba voditi računa.

I, pored njega, u ishrani ne treba zanemariti i svježe voće i povrće kao sastavnih komponenti uravnoteženog režima ishrane bogatog hranljivim materijama koje smanjuju rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, piše MedicalNewsToday, prenosi Blic.

Blic

Povezani članci

DOMAĆE PIĆE: Napravite krem liker od limuna

Vikend je idealan da napravite domaći liker i degustirate ga. Sastojci: Priprema: Limun dobro operite, osuši i iscjedite sok. Nožem odstranite samo koru, prelijte alkoholom i ostavite da stoji 2 dana u dobro zatvorenoj posudi. U šerpu sipajte mlijeko i šećer i stavite na šporet da se šećer istopi, pa dodajte koru limuna izvađenu iz […]

Ako želite da smršate, kafu isključivo pijte u ovo vrijeme

Dr Ana Gifing, stručnjak za prevenciju gojaznosti i metaboličke poremećaje, otkriva ključ za efikasno mršavljenje. Evo nekoliko dragocenih savjeta koje dijeli: Doktor Gifing odbacuje mit o obaveznom unosu ogromnih količina vode. Više ne trebate piti litarske količine da biste bili zdravi. Količina vode koju unosite treba biti umjerena, a možete uzeti u obzir i druge […]